Han lämnar Sweco – tar över energifrågorna på Skogsindustrierna

Karriär Johan Bruce tar nya kliv i karriären och blir energidirektör på Skogsindustrierna. För Miljö & Utveckling berättar han om sina mest prioriterade frågor på det nya jobbet.

Han lämnar Sweco – tar över energifrågorna på Skogsindustrierna
Skogsindustrierna

Johan Bruce har lång erfarenhet av att arbeta med marknadsanalys, affärsutveckling, påverkansarbete och strategisk rådgivning inom energibranschen. Närmast kommer han från en tjänst som gruppchef på Sweco Energy Markets.

I samband med nya rollen tar Johan också över verksamhetsansvaret för SKGS, som är ett samarbete om elfrågor inom basindustrin. Tidigare energidirektören Anna Holmberg, blir istället chef för Skogsindustriernas Brysselkontor.

Vad har du för energibakgrund?

– Jag har jobbat med energi i hela mitt yrkesverksamma liv, lite drygt 20 år. De senaste sex åren har jag jobbat som energimarknadskonsult på Sweco. Innan dess var jag 13 år på Fortum där jag främst jobbade med elmarknadsanalys och påverkansarbete. Direkt efter KTH jobbade jag några år med gasturbiner på ABB STAL i Finspång. Även mina studier har varit inriktade på energi. På gymnasiet jag läste en energiinriktning på Forsmarks skola och på KTH läste jag maskinteknik med inriktning på kraft- och värmeteknologi, säger Johan Bruce.

Vilka erfarenheter tar du med dig från Sweco till Skogsindustrierna?

– Främst tar jag med mig en bred kunskap om alla tänkbara energifrågor och ett brett kontaktnät inom Energisverige. En av fördelarna med att vara konsult är att man ofta får möjlighet att jobba med många olika typer av frågor. Under mina sex år på Sweco har jag fått jobba med utvecklingen av kraftsystemet, integration av förnybar produktion, elnätsreglering, marknadsdesign med mera. Jag tror också att mina erfarenheter från att leda projekt med många olika intressenter kan bli nyttiga, menar Johan Bruce.

Vad ligger överst på ditt bord just nu?

– Överst på mitt bord just nu är att komma igång med arbetet med våra medlemmar i Skogsindustriernas energikommitté samt i arbetsgruppen i SKGS, som är ett samarbete om elfrågor inom basindustrin. Om man ser till konkreta frågor så är det nog utvecklingen av EU-ETS (handel med utsläppsrätter) samt effekt- och kapacitetsfrågan, säger Johan Bruce.

Läs mer: C svarar på kritiken från Återvinningsindustrierna

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.