Hållbara aktier överträffar marknaden: ”Näst bäst presterande branschen”

EKONOMI Den gröna ekonomin har levererat en totalavkastning på 198 procent under de senaste 10 åren. Här är de bäst presterande sektorerna.

Hållbara aktier överträffar marknaden: ”Näst bäst presterande branschen”
Foto: Adobe stock.

Om företagen som får intäkter från produkter och tjänster som hjälper till att minska koldioxidutsläppen hade tagits som en enda branschgrupp, skulle de ha haft den näst bästa ekonomiska utvecklingen av någon aktiesektor under det senaste decenniet.

Endast tekniksektorn, driven av genombrott inom artificiell intelligens, överträffade den totala avkastningen på 198 procent som genererats av den så kallade gröna ekonomin, visar en ny analys av London Stock Exchange Group Plc.

Rapporten, som heter ”Investing in the Green Economy” ger insikter baserade på en detaljerad bedömning av mer än 19 000 företag, med hjälp av intäktsdata från 133 produkter och tjänster definierade av FTSE Russell Green Intäktsklassificeringssystem.

Rapporten noterar att den gröna ekonomin sedan 2020 har varit volatil på grund av störningar i leveranskedjan, kostnadsinflation, högre räntor och geopolitisk fragmentering. Trots dessa utmaningar har den gröna ekonomin expanderat kraftigt efter en stark återhämtning förra året.

Sektorbaserad prestation

Skillnaderna i prestanda mellan olika gröna branscher är tydliga. Energieffektivitet är ledande, utgör 46 procent av marknaden och 30 procent av intäkterna från gröna obligationer. Det omfattar sektorer som effektiv IT-utrustning och gröna byggnader. Å andra sidan hade förnybar energi en svagare utveckling under 2023 på grund av höga räntor, kostnadsinflation och överkapacitet som pressade priserna.

Den digitala teknikens tillväxt, särskilt artificiell intelligens (AI) och datacenter, driver vidare expansionen av den gröna ekonomin. Stora teknikföretag ökar sina investeringar i förnybar energi för att hantera sin energiförbrukning och minska sin miljöpåverkan.

Microsoft är ett exempel med sina 10 miljarder dollar i avtal för 10,5 gigawatt sol- och vindenergi. Samtidigt finns det oro för ökade koldioxidutsläpp från teknikföretag på grund av AI-expansion och behovet av att minska branschens kolavtryck.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.