Graninge valde att miljöskadeförsäkra

När energiföretaget Graninge sålde sin skog- och trävarurörelse till SCA valde de att försäkra sig mot de eventuella miljöproblem som skogsrörelsen historiskt kunde ha bidragit till.
– Orsaken var att vi ville avsluta affären helt och vara säkra på att slippa oförutsägbara utgifter för saneringskostnader, säger Bengt Anderson, ekonomi- och finansdirektör på Graninge.

Energibolaget Graninge har under 1990-talet successivt förändrat verksamhetens inriktning från att vara ett medelstort skogsföretag med en regional kraftrörelse, till att bli landets femte största eldistributör. Satsningen på energi har inneburit att koncernens skogar, skogsbruk och sågverk har sålts och i samband med försäljningen av skog- och trävarurörelsen valde Graninge att teckna en miljöskadeförsäkring mot historiska föroreningar.

Miljöskadeförsäkringen täcker eventuella historiska miljöskador som kan komma att upptäckas till följd av den verksamhet som Graninge bedrivit på de sålda markerna, bland annat impregmeringsverksamhet och sågverksrörelse.

– När affären gjordes upp med SCA lämnade vi med en 15 årig garanti för miljöskador från historiska föroreningar. Att teckna en miljöskadeförsäkring var ett sätt för oss att vara säkra på att slippa få eventuella kostnader för historiska miljöskador på halsen i framtiden. Vi valde därför att ta premiekostnaderna för en försäkring, förklarar Bengt Anderson.

Lönsamhet

Trots att försäkringen var en stor utgift för företaget tycker man på Graninge att det ändå är värt pengarna.

– Försäkringspremier kan alltid ses som ”bortkastade pengar” om det inte händer något, men vi bedömde att det var bättre för oss att betala nu, konstaterar Bengt Anderson.

Miljöskadeförsäkringar är nytt i Sverige och när Graninge i år tecknade sin miljöskadeförsäkring valde de att köpa en amerikansk försäkring som inte förekommit i Sverige tidigare. Därför var reglerna kring försäkringen inte heller anpassade efter svenska förhållanden och det gick åt mycket tid och arbete till att översätta de internationella villkoren till svenska sådana. Försäkringen var tvungen att anpassas till den svenska lagstiftningen, man var tvungna att komma överens med försäkringsbolaget om vad den skulle täcka och under vilka villkor den skulle betalas ut.

Standard saknas

– Den här typen av försäkring är inte standardiserad och förutom att översätta reglerna

diskuterar man från fall till fall exempelvis vilka självrisker som är rimliga och var maxbeloppet på utbetalningen ska ligga. Storleken på självrisken påverkar priset på försäkringen, säger Bengt Anderson.

Graninge tog hjälp av en försäkringsmäklare när de skulle teckna sin miljöskadeförsäkring.

– Det är ett tips till de företag som inte har egen kompetens på området, framförallt om det inte finns svenska villkor för den försäkring man har tänkt teckna. Speciallösningar kan vara nog så komplicerade, konstaterar Bengt Anderson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste