nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Gamla bilar stora utsläppsbovar

  • Annons 1

Om alla bilar som är gjorda före 1988 försvann från våra vägar så skulle utsläppen av koldioxid, kolväten och kväveoxid minska radikalt eftersom de äldre bilarna, trots att de inte är så många, står för stor del av utsläppen.

Trots vetskapen om detta förekommer fortfarande många äldre bilar i trafiken och därför drar nu Lundby Mobility Centre, i samverkan med Västtrafik, Västra Götalandsregionen och Vägverket igång en skrotbilskampanj i stadsdelen Lundby i Göteborg. De bilägare som under kampanjtiden väljer att skrota sina gamla bilar erbjuds antingen ett årskort på kollektivtrafiken eller fasta kostnader för ett års medlemskap i en bilpool. Vision Lundby är ett långsiktigt samverkansprojekt för utveckling av nya trafik– och transportlösningar som är bra för miljön.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.