Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Forskare varnar för vattenkris

Vatten I en ny bok går flera av Sveriges främsta experter ut och varnar för en potentiell global vattenkris. Ett radikalt nytänkande är lösningen på problemet.

Forskare varnar för vattenkris

Boken, som skrivits av en rad ledande forskare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholm Environment Institute och Potsdam Institute for Climate Impact Research, beskriver i detalj hur människan nu har blivit en så stor kraft på planeten att vi är på väg in i en ny geologisk epok kallad Antropocen, människans tidsålder.

Den enorma befolkningstillväxten innebär stora utmaningar när det gäller matproduktion och energiförsörjning, vilket i sin tur även kräver ett ökat behov av vatten.

– Vi behöver ett radikalt nytänkande när det gäller förvaltningen av våra vattenresurser. Vi kan inte längre utesluta kritiska förändringar avseende vår tillgång till vatten, säger Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och huvudförfattare till boken “Water Resilience for Human Prosperity”.

Kritisk tröskel

Forskarna från Stockholm Resilience Centre och Stockholm Environment Institute varnar för att vi är på väg att nå en kritisk tröskel där vi konsumerar mer vatten än vad planeten själv kan producera.

Boken beskriver också hur viktigt det är att tänka nytt gällande resursförvaltning i en värld som påverkas av klimatförändringar. Utan en mer genomtänkt förvaltning av våra färskvattenresurser kommer vi att stå inför mycket svåra utmaningar avseende mänsklig välfärd och utveckling.

Boken tar sin utgångspunkt i begreppet resiliens – förmågan hos ett system att anpassas och utvecklas i ljus av oväntade förändringar – och betonar vikten av att koppla människors behov av vatten med de ekologiska förutsättningar som krävs för att bevara vattnets kretslopp, planetens eget “blodomlopp”.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.