nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I Sverige är det 700 industrier och energiproducenter som omfattas av utsläppshandeln. Totalt omfattar handeln 11 000 anläggningar i EU.

EU tar fram nytt system för utsläppshandel

Förhandlingarna om EU:s nya utsläppshandelssystem, ETS, är avslutade. Beslutet innefattar 45 procent av EU:s klimatpåverkande utsläpp och gäller mellan år 2021 och 2030.

  • Annons 1

Beslutet innebär bland annat 32 miljarder till ny teknik som kan minska utsläppen av koldioxid.

– EU har nu lyckats få till en överenskommelse som ökar klimatambitionerna. Vi i Centerpartiet hade visserligen ännu högre ambitioner, men på flera viktiga punkter har vi lyckats få igenom förbättringar jämfört med ursprungsförslaget, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley.

Sjöfarten inkluderas i systemet

Beslutet innebär bland annat minskat antal utsläppsrätter med 2,2 procent per år från 2020. Även sjöfarten ska inkluderas i systemet, om man inte kommer till en internationell uppgörelse. Man har också enats om att begränsa de pengar som går till kol.

– Jag är extra nöjd med att vi har lyckats få till en robust innovationsfond med långt större volym än förslaget. Innovationsfonden ska stötta företag som är på väg att ta fram ny teknik som kan minska koldioxidutsläppen. Fonden tar stora steg för att stärka grön innovation i Europas tunga industri, säger Fredrick Federley.

Systemet kring handel med utsläppsrätter har steg för steg utvidgats. I dag ingår cirka 11 000 europeiska anläggningar i systemet, varav cirka 700 finns i Sverige.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.