EU tar fram nytt system för utsläppshandel

EU Förhandlingarna om EU:s nya utsläppshandelssystem, ETS, är avslutade. Beslutet innefattar 45 procent av EU:s klimatpåverkande utsläpp och gäller mellan år 2021 och 2030.

EU tar fram nytt system för utsläppshandel

Beslutet innebär bland annat 32 miljarder till ny teknik som kan minska utsläppen av koldioxid.

– EU har nu lyckats få till en överenskommelse som ökar klimatambitionerna. Vi i Centerpartiet hade visserligen ännu högre ambitioner, men på flera viktiga punkter har vi lyckats få igenom förbättringar jämfört med ursprungsförslaget, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley.

Sjöfarten inkluderas i systemet

Beslutet innebär bland annat minskat antal utsläppsrätter med 2,2 procent per år från 2020. Även sjöfarten ska inkluderas i systemet, om man inte kommer till en internationell uppgörelse. Man har också enats om att begränsa de pengar som går till kol.

– Jag är extra nöjd med att vi har lyckats få till en robust innovationsfond med långt större volym än förslaget. Innovationsfonden ska stötta företag som är på väg att ta fram ny teknik som kan minska koldioxidutsläppen. Fonden tar stora steg för att stärka grön innovation i Europas tunga industri, säger Fredrick Federley.

Systemet kring handel med utsläppsrätter har steg för steg utvidgats. I dag ingår cirka 11 000 europeiska anläggningar i systemet, varav cirka 700 finns i Sverige.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.