EU-länder riskerar energiböter

19 EU-länder riskerar att få böta för att de brutit mot de överenskommelser som gäller energieffektiviseringar vid byggen.

Källor vid EU-kommisionen bekräftar att 19 medlemsstater just nu bryter mot energidirektivet EPBD (Energy performance of buildings directive) som antogs 2002 och arbetades om 2010. Nu riskerar dessa länder ekonomiska påföljder från Bryssel.

Den 24 september i fjol påbörjades processer mot 24 länder som inte uppgett om de införlivat överenskommelserna, enligt korrespondens mellan Euractiv och Marlene Holzner, taleskvinna för energikommissionären Günther Oettinger.

Sedan dess har fyra länder inkommit med bevis för att de följer reglerna, däribland Sverige, Danmark och Irland. Men 11 länder har inte gett tillräckliga bevis och åtta har inte kunnat visa några bevis alls.

Adrian Joyce, generalsekreterare för Euro Ace, en förening för energieffektiva byggnader, säger till Euractiv att EU-kommissionen bör agera snabbt mot så många stater som möjligt på starkast möjliga sätt.

– Även om de europeiska ledarna har hört talas om hur energieffektiva byggnader bidrar till energi- och klimatmålen så har de uppenbarligen inte lyssnat, säger han till Euractiv.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.