EU backar om ekomärkning

En obligatorisk EU-märkning för ekologiska produkter skjuts på framtiden, enligt ett förslag från EU-kommissionen. Tanken var att märkningen skulle börjat gälla från och med 2009.

Det blir ingen obligatorisk EU-märkning av ekologiska produkter från 2009. EU-kommissionen kommer att föreslå Rådet att märkningen skjuts upp, enligt ett brev från chefen för kommissionens avdelning för ekologisk produktion, som skickats till den ständiga kommittén för ekologiskt jordbruk.

Trots protester från den ekologiska rörelsen i Europa beslutade EU förra året att införa en obligatorisk märkning av ekologiska produkter från och med 2009. I januari beslutade man om utformningen av ett nytt märke, som bygger på texten Bio. Märket kritiserades, bland annat eftersom ordet Bio i många medlemsstater inte förknippas med ekologiska produkter. Det finns till och med länder där det står för GMO, något som står i rak motsats till ekologisk produktion.

Det senaste beskedet är alltså att märkningsobligatoriet skjuts på framtiden och att en tävling om utformningen av det nya märket kommer att utlysas.

– Det är bra att man äntligen tagit till sig av kritiken. Men det är synd om ekoproducenterna som utsätts för att deras villkor ändras från dag till dag och riskerar stora merkostnader som en följd av EU:s sjabbel, säger Lena Söderberg, vd för KRAV.

.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.