Ellevio: Elkunder kan få betala regeringens miljardnota

Politik Regeringen planerar att investera miljarder i utbyggnad av elnät och produktion – men notan riskerar att hamna på elnätkundernas räkningar, menar Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio.

Ellevio: Elkunder kan få betala regeringens miljardnota
Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio. Foto: Pressbild.

I dag presenterade Tidöpartierna flera nya mål för energipolitiken. Bland annat bör Sverige planera för att möta ett elbehov om minst 300 terawattimmar år 2045. Det andra målet är ett leveranssäkerhetsmål och mål tre handlar om energieffektivisering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Men flera energibolag, inklusive Ellevio, kritiserar den energipolitiska inriktningspropositionen. De anser att etappmålen, ansvarsfördelningen och framför allt finansieringen av alla nya element i elsystemet måste tydliggöras.

– Elnätsfakturan består redan idag till mer än 50 procent skatt och moms. Utan en ny finansieringslösning riskerar kostnaderna för alla tillkommande planer för elsystemet hamna på elnätskundernas räkningar. Det är orimligt, säger Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio, i en kommentar.

Vidare säger han att långsiktiga mål måste kompletteras med kortsiktiga.

– Att enbart ha siktet inställt på 2045 riskerar att viktiga investeringar och elnätsinsatser som måste göras nu helt enkelt skjuts på framtiden. Det är de kommande tio åren vi måste bygga som mest, men utan etappmål som sätter fart på byggandet här och nu finns en risk att svensk utveckling bromsas, säger Henrik Bergström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.