Regeringen vill häva förbud mot uranbrytning

Juridik & Politik Regeringen och Sverigedemokraterna vill åter göra det lagligt med uranbrytning i Sverige och tillsätter en snabbutredning för att undersöka saken. Miljöpartiet är skarpt kritiska.

Regeringen vill häva förbud mot uranbrytning
För närvarande importerar Sverige uran från andra länder. Nu vill Tidöpartierna göra det lagligt att bryta uran här. Foto: Adobe Stock/Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Beskedet om snabbutredningen presenterades på fredagen. Regeringen ger en utredare uppdraget att undersöka vilka regeländringar som krävs för att åter göra det lagligt att bryta uran, som framförallt används som bränsle i kärnkraftverk.

– Om EU ska bli den första klimatneutrala kontinenten måste tillgången till hållbara metaller och mineral säkerställas. Vi behöver använda den uran vi har, i stället för att som nu – på grund av det gällande förbudet mot uranbrytning – sortera bort det och betrakta det som avfall, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande.

Sedan 2018 har det varit olagligt att bryta uran i Sverige, trots att Sverige anses ha flera av Europas bästa tillgångar på uran. Förbudet grundar sig i den omfattande miljöpåverkan uranbrytningsprocessen riskerar att medföra.

MP kritiska

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén är skarpt kritisk till att göra det lagligt att bryta uran igen.

– Idag importerar vi uran från Kanada och Australien. Att sätta igång och bryta ny uran i Sverige är komplicerat, dyrt och farligt. Dessutom behövs det inte, säger han till TT.

Argumentet att titta på om det ska bli tillåtet att ta tillvara på uran som hittas vid brytningen av andra mineraler håller inte enligt Daniel Helldén.

– Det är så små mängder att det inte har någon betydelse för det behov som finns. Det regering nu gör är att öppna upp för nya gruvor, säger han till TT.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.