Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Elbilsunder och oljepengar

Energi När det gäller elbilar har vi i Sverige mycket att lära av norrmännen, skriver Ingar Lindholm, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

Elbilsunder och oljepengar
Ingar Lindholm, chefredaktör på Miljö & Utveckling. Foto: Mikael Sjöberg

Vi i Sverige kan lära oss av hur norrmännen använder styrmedel för att få större andel elbilar i trafiken. Det framgår av en intressant artikel i det här numret av Miljö & Utveckling (tillgängligt bakom inlogg för dig som är prenumerant), där de norska styrmedlen gås igenom. https://miljo-utveckling.se/utgava/miljo-utveckling-nr-6-2018/I Norge rullar 183 000 elbilar, i Sverige 14 000. Snacka om utvecklingspotential!

Nu hör jag tyvärr till de personer som genast börjar tänka på olja och naturgas när vårt västra grannland kommer på tal. Till och med när Nordiska Rådets miljöpris skulle delas ut vid en pampig ceremoni, direktsänd på teve, satt jag där och muttrade om oljepengar.

Koldioxidlagring framtida affärsmöjlighet

En mycket kort sammanfattning av läget är att hälften av Norges exportvärde 2017 kom från olja och naturgas. I framtiden kan det dock bli ändring på den saken, för nu finns nya möjligheter: nämligen att sälja lagringsutrymme för koldioxidlagring. Om jag förstår saken rätt så ska koldioxiden lagras under Nordsjön i de utrymmen där det tidigare fanns olja och/eller gas.

Lagring behövs som en av många åtgärder, och det är förstås jättebra att det finns ställen där koldioxid kan förvaras. Men ändå. Låter det inte lite som om ett spelbolag även hade en lönsam division för att rehabilitera spelmissbrukare? Kan man inte tycka att det påminner om att sälja livbåtar på en sjunkande skuta – livbåtar som är byggda av delar av det läckande skrovet?

Tanken gnager, men det bästa är antagligen att släppa den och fokusera på att ösa.

Oavsett vilket så är goda råd i det här fallet helt gratis. Styrmedel för fler elbilar testas i fullskala i vårt vackra grannland och vi har alla möjligheter att se och lära. Passa på!

– Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling

PS Nordiska rådets miljöpris gick till Naturresursrådet i Attu, på Grönland. DS

Läs mer: Mattias Goldmann: Till klimatmötets försvar

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.