Ekodesignkraven för standby är här

Från och med januari är tv-apparater som drar mer än 1 W i standbyläge bannlysta på EU-marknaden. De nya ekodesignkraven gäller både hushållsapparater och hemelektronik.

Ekodesignkraven för standby är här

Den 7 januari trädde de nya ekodesignkraven för standby i kraft. De innebär att produkter inte får sättas på EUs marknad om de har en energianvändning som är större än 1 W när de är avstängda eller satta i standby-läge. Dock får butiker sälja produkter som inte uppfyller kraven om de redan har köpts in. Ekodesignförordningen omfattar allt från stereoanläggningar till tvättmaskiner och leksaker.

– Standby-el kostar pengar och ger negativa miljöeffekter utan att göra någon nytta. Att vi nu får regler som tar bort dessa apparater från marknaden är mycket glädjande, säger Carlos Lopes, projektledare för ekodesign på Energimyndigheten.

De nya kraven kan spara lika mycket energi som hela Danmarks elanvändning, enligt EU-kommissionens uppskattning. Och mer ska sparas. Redan 2011 skärps kraven för tv-apparater och 2013 för resten av produktgrupperna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.