”Det finns bättre och sämre sätt att konsumera”

Hållbar utveckling De flesta av oss vet att det är ett kortsiktigt nöje att handla nya saker. Men vi vet också att det kan kännas ganska roligt med förnyelse. Vad både företag och kunder behöver förstå är att det finns bättre och sämre sätt att konsumera, skriver Johanna Clarin från föreningen Medveten konsumtion Sverige.

”Det finns bättre och sämre sätt att konsumera”

I Stockholm har novembermörkret tagit ett fast grepp kring vardagen för de flesta. Trots att dagsljuset redan känns väldigt begränsat vet vi alla att det är en hel månad kvar innan det blir ljusare igen. Många med mig försöker pigga upp tillvaron med en adventsfika, men vid det här laget har vi alla lärt oss att det finns en annan sak som förknippas starkt med den här tiden på året – att handla.

Nytt fenomen

I min mobil ramlar mail och sms in från flera kundklubbar som redan laddar för årets absoluta högsäsong. Jag får 20 procent rabatt på filtar, unika möjligheter att köpa billig elektronik, erbjudanden om kläder till fest, jobb och alla tänkbara vinterstporter, hjälp att hitta den perfekta julklappen till min mamma. Och så nu senaste dagarna en inbjudan från flera håll: “välkommen till Black Week”.

För några år sedan var Black Friday inte särskilt känt på den här sidan Atlanten. Både DN och Dagens Industri skrev om företeelsen första gången 2013, då några få företag i elektronikhandeln hoppade på det amerikanska fenomenet. Till året efter skedde en snabb spridning av begreppet, som snappades upp av flera stora svenska kedjor, och i år tycks utvecklingen gå mer och mer emot en hel veckas uppmaning till konsumtion.

Jag tror att de flesta av oss vet att det är ett kortsiktigt nöje att handla nya saker. Men vi vet också att det kan kännas ganska roligt med förnyelse. Vi bygger stora delar av våra identiteter kring varumärken och de saker vi väljer att omge oss med. För det blomstrande svenska näringslivet är konsumtion också helt nödvändig för att utvecklingen ska kunna fortgå.

Konsumtion kan vara bra

I mitt jobb som konsult försöker jag dagligen hitta lösningar för att möta, utöka eller förstå köpbeteende. Vi verkar i en ekonomi som bygger på att vi hittar sätt skapa produktivitet. Ibland kan debatten om konsumtion och resursknapphet kretsa mycket kring att svartmåla tillväxt och företagande. Det tycker jag kan vara är ett förenklande sätt att se på en komplex fråga. Företag är inte onda. På företag arbetar människor. Samma människor som sedan går ut på de mörka novembergatorna och känner att de skulle bli lite gladare av att köpa en billig tv att ta med hem till familjen.

Vad både företag och kunder behöver förstå är att det finns bättre och sämre sätt att konsumera. Långsiktigt eller kortsiktigt, nytt eller återanvänt, producerat med högsta effektivitet eller med omsorg mot system och människor i produktens närhet. Sättet delar av den svenska handeln kommunicerar på under den här veckan representerar en extrem på den skalan. Att stimulera ren överkonsumtion genom att anamma en tradition, som för oss dessutom helt saknar den amerikanska anknytningen till en storhelg, är inte bara ett sämre sätt att agera – det är absurt.

Vi har ett val

Det som då är bra att komma ihåg är att vi som konsumenter, arbetstagare och, som i mitt fall, rådgivare, har ett val. På fredag är det inte bara Black Friday, utan också En Köpfri Dag. Det är ett internationellt upprop som verkar för att uppmärksamma våra konsumtionsmönster. Om du vill kan du stötta En Köpfri Dag genom att avstå från att handla allting utom mat under en hel dag. Kanske vill du också dela med dig av det till dina vänner och kollegor, eller kanske säga det till någon som vill sälja på dig en helt perfekt black-week-deal.

Men om du inte vill engagera dig i en alternativ rörelse, finns ännu ett val. Det är ganska enkelt, det är snarare ett icke-val. Du kan låta bli att gå med på de hetsiga rabatterna och köpuppmaningarna. Du kan titta på mailet från klädkedjan och ändå inte handla något. Du kan åtminstone låta bli. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.