Den svenska industrin börjar ställa om

Den globala konkurrensen gör det allt tuffare för den svenska skogsindustrin och textil- och modebranschen. Nu går de två branscherna samman för att utvecklas och konkurrensfördelarna stavas hållbarhet och energieffektivitet.

Den svenska industrin börjar ställa om

Ett hundratal företrädare för skogsindustrin och textil- och modebranschen har under ledning av Mittuniversitetet identifierat förutsättningarna för gemensamma satsningar och utarbetat en strategi för omställning till en biobaserad samhällsekonomi.

– Vi har skapat en gemensam forsknings- och innovationsagenda för att skynda på den industriella omställning som kommer, säger Anders Pettersson, forskningsdirektör på Innventia. Vi vill ge svensk industri en chans att utveckla internationella konkurrensfördelar och samtidigt ha en positiv inverkan på klimat och miljö.

För att lyckas ska det satsas på konkurrensfördelar som energieffektivitet och hållbarhet och branscherna behöver ställa om både affärsmodeller och produktsortiment, konstaterar Ola Toftegaard, ordförande för Smart Textiles.

Enligt Mittuniversitetet kan listan med exempel på nya metoder, produkter och värden göras lång. Exempel är textilproduktion i pappersmaskiner, biobaserade kompositer, produkter för att skörda och lagra energi på papper eller textil, biobaserade antibakteriella ytor, och produkter med integrerade sensor- och kommunikationssystem.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.