De ska göra modeindustrin hållbar

Ekodesign Tio internationella modeskapare deltar i världens största tävling för hållbart mode – Ecochic Design Award 2017. En av de tio är svenska Amanda Borgfors Mészàros.

De ska göra modeindustrin hållbar

Finalisternas uppdrag är att skapa kläder av både textilavfall från produktionskedjan och begagnade kläder. Därmed ska de visa potentialen i en klädmarknad baserad på återvunna textilier.

Bara på den kinesiska marknaden beräknas värdet av att ta till vara begagnade kläder till 7,8 miljarder euro per år.

Tävlingens organisatör är Redress, en miljöorganisation grundad av den kända miljökämpen och tidigare journalisten i Hongkong, Christina Dean. Hon vill se mindre slöseri inom modeindustrin och är övertygad om att den unga generationen kan skapa en hållbar framtid för modeindustrin.

– Vi har sett en ökad känslighet bland unga designer när det gäller att minska avfallet och skifta till ett cirkulärt system för mode, vilket förbättrar miljön och skapar jobb. Kreativitet är en stark drivkraft för förändring – det kommer finalisterna i Ecochic Design Award 2017 att visa, säger hon.

De tio finalisterna ska presentera en klädkollektion i sex delar till finalen i september i Hongkong. Där kommer de att bedömas av en domarjury och Hongkongs modeelit.

Finalisterna är:

  1. Amanda Borgfors Mészàros, Sverige
  2. Joëlle van de Pavert, Nederländerna
  3. Kate Morris, Storbritannien
  4. Lina Mayorga, Colombia, bor i USA
  5. Claire Dartigues, Frankrike, bor i USA
  6. Ayako Yoshida, Japan
  7. Candle Ray Torreverde, Filippinerna
  8. Hung Wei Yu, Kina
  9. Sarah Devina Susanto, Indonesien
  10. Sung Yi Hsuan, Kina

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.