De är bäst på miljöbilar

Miljöarbete Stockholm, Botkyrka och Göteborgs kommun är bäst på miljöbilar. Bland landstingen toppar Uppsala. Det framgår av en jämförelse från Miljöfordon Syd.

Miljöfordon Syd och Bisnode granskar varje år kommunernas och landstingens fordonsflottor utifrån ett energi- och klimatperspektiv. I år toppar Stockholm och Botkyrka kommunrankingen.

Stockholms stad har en av landets största miljöbilsflottor. Över 800 bilar används i vitt skilda verksamheter som hemtjänst, fastighetsförvaltning och socialtjänst. 97 procent av bilarna i stadens egen bilpark är miljöbilar. För att öka andelen elbilar har miljöförvaltningen bland annat köpt in en elbil som lånats ut till stadens verksamheter. 85 procent av dem som provat den har sedan köpt in en eller flera egna elbilar.

– Det är jätteroligt att Stockholm får ett kvitto på våra insatser. Att ersätta fordon som drivs av fossila bränslen med mer klimatsmarta alternativ är en oerhört viktig del i att skapa en hållbar stad som också blir trevligare att bo i, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

Uppsala är bästa landstinget, följt av region Skåne.

Stora skillnader

I de bästa kommunerna drivs 9 av 10 bilar på fossilfritt bränsle. Snittet för kommunerna är 3 av 10 bilar. För Sverige i stort är snittet 6 bilar av 100.

Hos de bästa kommunerna och landstingen är över 90 procent av personbilarna miljöfordon. Snittet är 70 procent för landsting och 60 procent för kommuner.

Miljöfordonsdiagnosen tittar på fem indikatorer när det gäller fordonsflottan: energieffektivitet, klimateffektivitet, miljöbilsandel (enligt gällande nationell definition), fossilfria fordon (fordon som är avsedda för annat än bensin eller diesel) samt krocksäkerhet. Som fossilfria fordon räknas etanol, biogas och vätgas, samt laddhybrider och rena batterielbilar.

Här hittar du rapporten 

ÅRETS BÄSTA KOMMUN 

1 Botkyrka kommun 

1 Stockholms stad 

2 Göteborgs stad 

3 Helsingborgs stad 

4 Grästorps kommun

4 Malmö stad 

4 Solna stad 

4 Trollhättans stad 

4 Varbergs kommun  

ÅRETS BÄSTA LANDSTING 

1 Landstinget i Uppsala län 

1 Region Skåne 

1 Västra Götalandsregionen 

2 Region Örebro län 

3 Region Jönköpings län

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.