nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De är bäst på miljöanpassad upphandling

Lunds kommun och Edita Västra Aros är årets vinnare av Utmärkt grön upphandlare och Utmärkt grön leverantör.

  • Annons 1

Priserna kommer att delas ut den 17 mars i samband med konferensen Grön upphandling. Men redan nu presenteras vinnarna. Lunds kommun koras som årets gröna upphandlare och tryckeriet Edita Västra Aros till årets gröna leverantör.

Motiveringen för årets gröna leverantör framhåller bland annat att företaget har arbetet målmedvetet under en lång period och att de har halverat energiförbrukningen samtidigt som de ökat produktionen med 30 procent.

Årets gröna upphandlare lyfts fram för att deras strukturerade arbetet på upphandlingsenheten har lett till att ekologiska livsmedel har ökat i andel från 3 procent till 34 procent på sex år. Målsättningen är att 40 procent ska vara ekologiskt fram till år 2012.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.