nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Länstyrelsen Vänersborg/ Wikimedia commons

De är bäst på klimatanpassning

Var femte kommun har inte påbörjat sitt klimatanpassningsarbete. Några kommuner är dock riktiga förebilder, enligt en ny rapport.

  • Annons 1

Trots att nästan alla kommuner, 98 procent, tror att de kommer att påverkas av klimatförändringar har var femte kommun inte påbörjat sitt klimatanpassningsarbete. Det visar en ny kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.

En majoritet av Sveriges kommuner jobbar med klimatanpassning men bristerna är fortfarande stora. En dryg fjärdedel av kommunerna har exempelvis inte analyserat hur kommunen kan komma att påverkas av framtida klimatförändringar.

– Klimatanpassningen hos Sveriges kommuner går alldeles för långsamt. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra, så kommer hela landet att drabbas av klimatförändringar. Beredskapen måste öka för exempelvis värmeböljor, jordskred och häftiga skyfall, säger Philip Thörn på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I kartläggningen som genomförs för andra året i rad, får Uppsala högst poäng bland de stora kommunerna, följt av Stockholm och Göteborg. Vänersborg har fått högst poäng bland de medelstora kommunerna, följt av Lomma och Trelleborg. Av de små kommunerna har Aneby och Lessebo presterat bäst, följt av Arjeplog och Mullsjö.

Här hittar du hela rapporten

Topp 20 i landet på klimatanpassning:

 1 Vänersborg

2 Lomma

2 Uppsala

4 Stockholm

5 Göteborg

6 Växjö

7 Trelleborg

8 Jönköping

8 Staffanstorp

8 Västerås

11 Botkyrka

11 Ystad

13 Danderyd

13 Kristianstad

13 Sundsvall

16 Olofström

17 Karlstad

17 Laholm

17 Uddevalla

20 Gävle

20 Malmö

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.