De är bäst på klimatanpassning

Klimat Var femte kommun har inte påbörjat sitt klimatanpassningsarbete. Några kommuner är dock riktiga förebilder, enligt en ny rapport.

De är bäst på klimatanpassning
Länstyrelsen Vänersborg/ Wikimedia commons

Trots att nästan alla kommuner, 98 procent, tror att de kommer att påverkas av klimatförändringar har var femte kommun inte påbörjat sitt klimatanpassningsarbete. Det visar en ny kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.

En majoritet av Sveriges kommuner jobbar med klimatanpassning men bristerna är fortfarande stora. En dryg fjärdedel av kommunerna har exempelvis inte analyserat hur kommunen kan komma att påverkas av framtida klimatförändringar.

– Klimatanpassningen hos Sveriges kommuner går alldeles för långsamt. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra, så kommer hela landet att drabbas av klimatförändringar. Beredskapen måste öka för exempelvis värmeböljor, jordskred och häftiga skyfall, säger Philip Thörn på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I kartläggningen som genomförs för andra året i rad, får Uppsala högst poäng bland de stora kommunerna, följt av Stockholm och Göteborg. Vänersborg har fått högst poäng bland de medelstora kommunerna, följt av Lomma och Trelleborg. Av de små kommunerna har Aneby och Lessebo presterat bäst, följt av Arjeplog och Mullsjö.

Här hittar du hela rapporten

Topp 20 i landet på klimatanpassning:

 1 Vänersborg

2 Lomma

2 Uppsala

4 Stockholm

5 Göteborg

6 Växjö

7 Trelleborg

8 Jönköping

8 Staffanstorp

8 Västerås

11 Botkyrka

11 Ystad

13 Danderyd

13 Kristianstad

13 Sundsvall

16 Olofström

17 Karlstad

17 Laholm

17 Uddevalla

20 Gävle

20 Malmö

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.