Cirkulär aktör ställer krav på Svenska Akademin

Cirkulär ekonomi En svensk cirkulär aktör har lämnat in en formell begäran om en ändring av ordet ”begagnad” i Svensk Ordbok.

Cirkulär aktör ställer krav på Svenska Akademin
Foto: Adobe Stock

I samband med att Språkrådet presenterar årets nyordlista begär nu företaget Rekomo, en svensk aktör inom återbrukad kontorsinredning, att definitionen av ordet ”begagnad” ändras. Samtidigt har man registrerat en formell begäran till Svenska Akademin att ändra definitionen i Svensk Ordbok.

Definitionen av ”begagnad” i Svensk ordbok är ”något som varit i bruk under viss tid och där­för blivit sliten och förlorat i värde”. Det tycker Rekomo är en orättvis definition med en negativ värdering.

– Vi som jobbar med återbruk vet att den beskrivningen inte stämmer. Något begagnat kan vara i utmärkt skick, och är dessutom mycket mer miljövänligt jämfört med en nyproducerad vara, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.

Svenska Akademin för varje in olika så kallade ”nyord” i Svensk Ordbok. Rekomo vill dock inte se något nyord, utan just att definitionen av ordet begagnad ändras.

– I stället för att föreslå ett påhittigt nyord, vill vi att man ser över definitionen av ett ord som redan används. I återbruksbranschen arbetar vi nämligen enligt devisen att rusta upp det man har, innan man letar nytt, säger Jonas Åström.

För att omställning ska bli verklighet krävs enligt Rekomo att andrahandsmarknaden tas på ett större allvar. Och här anser man att språkbruket är av yttersta vikt.

– Språkets kraft är enorm. För att kunna förändra hur vi tänker kring klimatomställningen, måste vi också förändra hur vi pratar om den. Därför vill vi att Språkrådet tar vid i diskussionen om en ny definition av ordet ”begagnad”, och registrerar en ny användning av ordet utan en negativ värdering. Vi vill också uppmana Svenska Akademien att ändra definitionen av ”begagnad” i Svensk ordbok. Som ett första steg har vi registrerat en begäran till Svenska Akademien om en formell ändring, säger Jonas Åström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.