CDP: Företag saknar trovärdiga omställningsplaner

KLIMATMÅL Företag producerar inte tillräckligt snabbt transparenta och trovärdiga planer för att hantera klimatförändringarna, enligt en ny studie som undersökte över 23 000 företag globalt.

CDP: Företag saknar trovärdiga omställningsplaner
Foto: Adobe stock.

Antalet företag som säger sig ha en klimatomställningsplan i linje med 1,5-gradersmålet har ökat med nästan hälften, men ytterst få tillhandahåller den information som behövs för att säkerställa att deras planer är genomförbara, visar en ny undersökning.  

Även om det är ”uppmuntrande” att antalet företag som faktiskt rapporterade en 1,5-gradersplan ökade, ”går inte åtgärder för trovärdig klimatövergångsplanering snabbt nog”, enligt CDP:s studie ”The State of Play.

Undersökningen visar att endast två procent av företagen som har åtagit sig att följa en plan i linje med 1,5-gradersmålet tillhandahåller all den nödvändiga informationen för att säkerställa att deras utsläppsminskningsplaner kan fungera. När alla företag som rapporterar miljödata beaktas, sjunker denna siffra till mindre än en procent.

CDP framhävde även några positiva inslag i sin senaste rapport. Japan är ledande med 32 företag som har övergångsplaner och tillhandahåller all rekommenderad information. Samtidigt förbättras transparensen i USA, Storbritannien och Europeiska unionen.

– Att ha robusta planer blir allt viktigare för att få tillgång till kapital, driva affärsverksamheten effektivt samt för att uppfylla reglerande och marknadsmässiga krav, säger Sherry Madera, vd på CDP, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.