Byggbranschen mogen för miljömärkning

Det saknas drivkrafter för att miljöarbetet inom bygg- och fastighetssektorn ska ta verklig fart. Lösningen för att få igång utvecklingen kan vara att ta fram ett miljömärkningssystem för sektorn, menar Johan Gerklev, miljöchef på Skanska Sverige AB.

Byggbranschen mogen för miljömärkning

Bygg- och fastighetsbranschen i vid bemärkelse, med byggherrar, fastighets- och småhusägare, byggföretag och konsulter, står för cirka 40 procent av den totala energianvändningen, för 50 procent av elenergianvändningen och för 40 procent av vattenförbrukningen i Sverige. Dessutom kräver byggande och underhåll mycket material vilket genererar mängder av avfall.

Trots att sektorn är dominerande i landet ur ett miljöperspektiv har relativt lite fokus lagts på miljöaspekterna kopplade till den, om man jämför med andra sektorer med betydligt mindre miljöpåverkan. Det miljöarbete som lyfts fram har ofta handlat om återvinning av rivningsmaterial.

– Det är konstigt att så mycket uppmärksamhet ägnas andra branscher och så lite byggsektorn, konstaterar Johan Gerklev. Det måste till nya incitament för hela byggsektorns miljöanpassning. Det kan handla både om information, ekonomi och ett antal politiska beslut.

Komplexa frågor

Johan Gerklevs och Skanskas förslag är att ett system för miljömärkning arbetas fram. De vill underlätta för fastighetsägare, småhusägare eller upphandlare att göra riktiga miljömässiga bedömningar.

– På andra områden har miljömärkningen fungerat som verktyg för medvetna kunder och därigenom medfört förändringar, konstaterar han. Det är också rimligt att konsumenterna får tillgång till miljöinformation om de platser, där de tillbringar störst del av sina liv. Exempelvis bostaden och arbetsplatsen.

Bättre alternativ

Johan Gerklev menar att miljömärkning kan vara ett bättre alternativ än lagstiftning då märkningen underlättar för konsumenterna och låter marknadskrafterna verka. Samtidigt är han dock noga med att man måste göra åtgärderna attraktiva och ta bort olika faktorer som riskerar att förhindra ett långsiktigt miljöarbete i sektorn.

– En förklaring till att det hitills gått så trögt med att att få in miljöaspekterna i byggbranschen är att den tidigare varit så strängt reglerad och detaljstyrd. Även ekonomiskt har byggsektorn varit hårt reglerad av exempelvis räntebidrag. Däremot har svensk miljölagstiftning inte varit särskilt inriktad mot byggsektorn, medan ett modernt offensivt miljöarbete bygger på bland annat konsumentkraft. Det krävs därför en omställning av såväl regelverk som konsumentinflytande, säger Johan Gerklev.

Ge stimulans

Genom ett system för miljömärkning av olika delar av byggsektorn skulle flera hinder tas bort, inte minst problemet med att det idag är i stort sett omöjligt att göra en miljömässig bedömning av en byggnad. Med en tydlig miljömärkning skulle troligtvis andrahandsvärdet stiga på de hus där man gjort miljömässiga investeringar och satsat på hållbara material. Det skulle göra investeringar vid ombyggnader mer lönsamma än idag.

– Genom materialval blir också livscykelkostnaden betydligt lägre, betonar Johan Gerklev. De kostnader som miljömärkningen genererar borde man snabbt tjäna in.

Han är överlag kritisk mot att det idag snarare är tvärtom. Satsar man på ombyggnad för att exempelvis få ner energiförbrukningen så ökar fastighetsskatten. Enligt honom behövs det ekonomiska incitament för att förstärka utvecklingen – det kan exempelvis gälla minskad beskattning på de miljömärkta husen. Det pågår också för närvarande en utredning om sänkt moms för miljöanpassade produkter.

– Systemen borde åtminstone vara neutrala och inte missgynna miljömässiga insatser, säger han. Men det finns samtidigt ett helt spektrum av åtgärder från differentierad moms till bättre försäkringsvillkor för den som bygger miljövänligt. I andra länder ger också långivare lägre räntor till ett hållbart byggande.

Lyfta fram

Johan Gerklev vill generellt också lyfta fram diskussionen om byggsektorn och dess miljöbelastning. Här finns extremt stora vinster att göra. Enligt honom har komplexiteten i frågorna varit ett stort hinder och det är främst här ett system för miljömärkning kommer in.

– SIS Miljömärkning har också påbörjat en förstudie om hur man skulle kunna miljömärka småhus, berättar Johan Gerklev. Vi tyckte från början att de skulle ta ett bredare grepp, men inser att det är en god början att välja ett mer begränsat område som småhus.

Genom en satsning på miljömärkningmenar han att svenska företag inom byggsektorn skulle få ett försprång i kunnande och erfarenheter som kan omsättas i export och ökad tillväxt.

– Miljömärkning inom byggsektorn är ett härligt område där det finns potential, konstaterar Johan Gerklev.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.