Blocket förebild i miljöarbetet

återanvändning Blocket har utsetts till vinnare av Återvinningsindustriernas Inspirationspris 2014. Minskad klimatpåverkan och ett ökat engagemang för återanvändning ligger bakom utnämningen.

Blocket får priset för att ha skapat en marknadsplats och drivit på utvecklingen att återanvända produkter. Det har lett till en effektivare resursanvändning, minskad klimatpåverkan och ett ökat engagemang för återanvändning.

Enligt Blockets Klimatrapport innebär svenska folkets begagnathandel 1,6 miljoner ton i minskad klimatpåverkan. Det är lika mycket som om trafiken i Stockholm stads stod still i mer än 1,5 år eller att landets alla vägar stod tomma i en månad.

I motiveringen till utmärkelsen framhålls även att Blocket har bidragit till att lägga grunden till en förändrad syn på marknaden för återanvändning och att miljöhänsyn har blivit en allt viktigare drivkraft för de som köper och säljer på Blocket.

– Blocket har varit föregångare att driva på återanvändningen genom att skapa en marknadsplats för både privatpersoner och företag som vill köpa och sälja funktionsdugliga saker på en marknad, säger Anders Wijkman, ordförande i Återvinningsindustrierna. Speciellt intressant är att Blocket tagit initiativ till att beräkna hur mycket klimatpåverkan från återanvändningen har minskat.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.