För snart ett år sedan fick Anders Turesson i uppdrag att leda utredningen om hur det hormonstörande ämnet bisfenol A används och hur vår exponering för det kan minskas. Förra veckan överlämnade han sitt betänkande till miljödepartementet.
I utredningen konstateras att de två största exponeringskällorna är termopapper som används till kvitton och biljetter och ytskikt som är i direktkontakt med livsmedel. Konservburkar beläggs ofta inuti med ett epoxiskikt som kan läcka bisfenol A. Anders Turesson föreslår därför att bisfenol A ska fasas ut från livsmedelsförpackningarna fram till 2020 med en kontrollstation 1 juli 2017, då det ska utredas hur bra livsmedels- och förpackningsindustrin på frivillig väg har lyckats minska användningen.
EU-beslut väntas
När det gäller användningen av bisfenol A i kvitton och biljetter bör den snarast möjligt upphöra enligt utredningen. Men på det här området är en EU-process redan igång som regeringen bör avvakta enligt Anders Turesson. Ett besked från EU-kommissionen kan komma redan under året. Om det inte blir ett förbud på EU-nivå bör Sverige undersöka om det är förenligt med EU-rätten att införa ett eget nationellt förbud.
Här kan du läsa hela utredningen.