Mikhail Golets, doktorand vid Umeå universitet har utvecklat nya heterogena katalytiska material för att omvandla tallolja, råterpentin och terpener till värdefulla kemikalier.
– Det ser lovande ut! Jag har framgångsrikt lyckats tillverka utgångsämnen som kan användas för framställning av dofter, läkemedelsföreningar, plaster, hartser, bioflygbränsle och mycket annat, säger Mikhail Golets i ett pressmeddelande.
Trots terpentinets intressanta egenskaper bränns det ofta upp i massafabrikens sodapannor för att utvinna energi. Den mest förekommande terpentinföreningen i Europa är α-pinene och därför har Mikhail Golets huvudsakligen fokuserat på den i sin forskning.
Kan integreras
En potentiell kemisk process i stor skala är oftast mest lönsam om den går att genomföra i den existerande kemiska industrin. Mikhail Golets menar att det är möjligt att uppgradera redan befintliga processer i massafabriker till mer ekologiska och kostnadseffektiva system. En riklig biprodukt kan omvandlas till specialkemikalier med högt förädlingsvärde.
–Framförallt kan olika biobränsle och plaster framställas ur träextrakt som ett alternativ till de konventionella oljekällorna. Att ta fram alternativ till olja blir allt mer brådskande i ljuset av både ”peak-oil” och hotet av klimatförändring, säger Mikhail Golets.