Bättre förpackningar ska minska matsvinnet

Avfall Innovativa livsmedelsförpackningar som minskar svinn i hela kedjan från producent till konsument, det är syftet med ett nytt samverkansprojekt.

Bättre förpackningar ska minska matsvinnet
Pixabay

Nästan hälften av all mat som produceras förstörs eller slängs. Med bättre förpackningar skulle matsvinnet kunna minska, det menar Innventia som koordinerar ett samaverkansprojektet Förpackningssystem för minskat matsvinn med syfte att ta fram nya innovativa förpackningslösningar. Målet är att lösningarna ska koordineras så att de fungerar i hela värdekedjan – från livsmedelsproducent till konsument. Därför är också hela kedjan involverad i projektet; material- och förpackningsproducenter, livsmedelsproducenter, dagligvaruhandeln, myndigheter, institut och högskolor, återvinningsföretag samt Konsumentföreningen Stockholm.

I den första fasen blev det tydligt att många aktörer inte hade kunskap om de andra delarna i kedjan. Nu kliver projektet in i fas två som består av att kartlägga svinn och hitta förbättringsmöjligheter, bland annat kommer etnografiska studier hos konsumenter att genomföras för att se hur livsmedel förvaras.

Tillsammans med livsmedelsproducenter ska sedan olika prototyper tas fram och utvecklas vidare för att bygga kunskap som kan appliceras på andra produkter.

– Genom att ta fram prototyper får företagen konkreta exempel att visa upp. Generell kunskap räcker inte för att skapa innovation. Vår ambition är att utveckla reella förpackningslösningar och visa på förpackningens faktiska betydelse för att förhindra att svinn uppstår. Då skulle vi börja tala om förpackningen som en miljöhjälte, säger Kristina Wickholm som leder projektet.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.