Batteridrottningen tar grönt batteri till Sverige

Svanenmärkt och med lång livslängd. Bakom HPs gröna laptopbatteri som nu kommer till Sverige står svenska Christina Lampe-Önnerud och hennes Boston Power.

Batteridrottningen tar grönt batteri till Sverige

I förra veckan var Christina Lampe-Önnerud på Sverigebesök för att presentera det miljövänliga batteriet som HP nu lanserar i Sverige.

– Man behöver inte vara hippie och bojkotta för att tänka på klimatet. Man kan se det som domedagen eller så kan man ta till sig av ny teknologi. Då får vi också möjlighet att uppnå tillväxt, säger Christina Lampe-Önnerud.

Tidigare under våren har hon i medier gått under namnet batteridrottningen, och hennes amerikanska batteriföretag Boston Power har uppmärksammats för utvecklingen av litium-jon-batteriet Swing för el- och hybridbilar. Men också för det Svanenmärkta datorbatteriet Sonata som HP började sälja tidigare i år till amerikanska konsumenter. Den första september får svenska företagskunder tillgång till batteriet som ska säljas som datortillbehör med namnet HP Long Life Battery.

– Stora företag köper fyra till fem batterier över datorns livscykel, det är inte särskilt miljövänligt. Därför är det här samarbetet viktigt. I lågkonjunktur vill man helst inte köpa nya datorer utan hellre boosta dem, säger Arnold Dekker, produkt- och marknadschef på HP Sverige.

Ny teknik

Att batteriet håller längre för med sig miljöplus som mindre avfall och ett minskat behov av material, energi och vatten då färre enheter tillverkas. Tillverkningen i Taiwanfabriken är resurssnål och till skillnad från många andra tillverkare innehåller batterierna inga spårmetaller, som kadmium och bly. Inte heller någon PVC-plast.

– Från start utgick vi från användarna, och kom fram till att de vill ha något enkelt, snabbt och miljövänligt. Och eftersom vi är ett kostnadsdrivet företag innebar miljöaspekten att vi sparar material och pengar.

Men varför gör inte alla batteritillverkare detta?

– De har kanske inte behövt det. Jämfört med företag som är äldre i branschen har vi inte blivit feta och nöjda, konstaterar Christina Lampe-Önnerud.

Världens första Svanenmärkta datorbatteri består av en modul med tre seriekopplade battericeller, till skillnad från många andra laptopbatterier som har sex celler. En annan skillnad är att batterierna är rektangulära, de traditionella är cylinderformade. Den nya tekniken i litium-jon-batteriet gör det möjligt att ladda batteriet cirka tusen gånger innan kapaciteten försämras, vilket ger en tre till fem gånger längre livslängd. På en halvtimme laddas det till 80 procents kapacitet och laddningen räcker i fyra timmar. Det är några hundralappar dyrare än ett traditionellt batteri, men i gengäld lämnar HP en treårsgaranti.

Bilbatterier i framtiden

För tillfället pågår byggandet av ytterligare en fabrik, i Kina, och när den står klar ska den spotta ur sig cirka tre miljoner battericeller i månaden, jämfört med Taiwanfabrikens 600 000 celler. Framtiden bär också på en fortsatt utveckling av elbilsbatterierna. Massproduktionen är igång, men vilka intressenter i bilindustrin som Boston Power förhandlar med vill Christina Lampe-Önnerud inte uttala sig om ännu. Att mycket är på gång råder det dock inga tvivel om.

– Jag tror att vi kommer att ha en signifikant testflotta redan nästa år.

Christina Lampe-Önnerud

Har ägnat hela sin karriär åt batterier. Doktorerade i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, flyttade till USA 1995 och forskade då om batterier på MIT samt arbetade för konsultföretaget Arthur D Little, har även varit forskningschef på Bell Communications Researchs batteriavdelning. Satsade sitt eget sparkapital när hon grundade Boston Power 2004. Bjöds in som expert på energilagring under klimatnätverket Road to Copenhagens konferens i Bryssel i fjol.

Fakta

Lampe-Önnerud: Så samlar ni kapital

* Var ärlig med företagets data. Cleantech är en lyckligt berusad sektor som pratar mycket om möjligheter, men var noggrann med att testa teknologin ordentligt innan ni kontaktar media och investerare.

* Samla kapital från folk ni känner, men aldrig från era närmaste vänner.

* Samla alltid in mer kapital än ni tror behövs, det behövs alltid mer än vad man tror i början. Att Boston Power hade kapital var en av anledningarna till att HP ville satsa på samarbetet.

* Sverige är ett litet land, men här finns mycket pengar. Börja med att utveckla personliga relationer med individuella investerare. Finansiella institut har oftast högre rapporteringskrav, som det kan vara svårt att leva upp till som mindre företag.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter