nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Australien slopar klimatpanel

Australiens nya regering med Tony Abbott i spetsen har redan börjat uppfylla sitt vallöfte om att skrota koldioxidskatten. Dessutom har landets oberoende klimatpanel slopats.

  • Annons 1

Australiens nya premiärminister har tidigare pekats ut som klimatskeptiker och ska ha uttalat sig om att klimatförändringen är ”crap”. När han i förra veckan tillträdde sin nya post började han jobba på med att uppfylla sitt vallöfte om att ta bort koldioxidskatten. Istället för skatt på utsläpp ska företag kunna få bidrag för energibesapringsåtgärder och miljösatsningar, rapporterar TT.

Även den oberoende klimatkommission som den förre regeringen införde 2011 ska nu slopas. Klimatpanelen bildades för att ge opolitisk och pålitlig information om bland annat klimatförändringar, och utsläppsmål. Men enligt TT anser Tony Abbott att ett oberoende organ inte är nödvändigt och att miljödepartementet kan sköta kommissionens uppgifter, ett beslut som har kritiserats av bland annat forskare.

Kommentarer

1 reaktion till “Australien slopar klimatpanel”

  1. Scrutinize skriver:

    En intressant aspekt av utvecklingen i ett läget där kritiska synpunkter i relation till IPPCs uttalanden får mycket liten plats. Det är ju så, att 2 gradersmålet är överpelat även om man inte vill låtsas om det. Verkligheten bedömer jag vara att fossila bränslen kommer att användas så länge pris/tillgång inte gör det omöjligt. Se t ex på fraktioning i USA just nu…Det innebär att om den antropogena påverkan av klimatet är riktig, kommer den att slå igenom. Dessförinnan kommer många intressenter att sko sig ordentligt ekonomiskt utan nämnvärd effekt på den faktiska utveckligen. Speciellt bedömer jag att det fullständigt saknar betydelse vilka restiktioner vi (läs t ex MP) vill lägga på Sverige. Förhållandet är definitivt globalt…….

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4