Årets hållbara ledare utsedd

Utmärkelser Priset Årets hållbara ledare delas ut av NMC, Nätverket för hållbart näringsliv. Årets nominerade kom från Sodexo, Houdini Sportswear och Löfbergs.

Årets hållbara ledare utsedd
Ingar Lindholm

Eva Karlsson, vd för Houdini Sportswear, tog hem priset Årets hållbara ledare 2018.

– Det är jättekul! Om jag tittar på de personer som vunnit priset före mig, är det personer som verkligen imponerat och inspirerat mig, sade hon efter prisutdelningen till Miljö & Utveckling.

Jobbar med planetära gränser

Houdini har arbetat länge med miljöfrågor och bland annat gjort världens första hållbarhetsrapport baserad på modellen om planetära gränser (en längre artikel om det arbetet kommer i Miljö & Utveckling nr 5/2018). För Eva Karlsson är priset en bekräftelse inte bara på hennes eget arbete utan också på kollegornas.

– Även om jag vunnit så är det här ett pris som tillhör kollektivet på Houdini, säger hon.

Priset delades vid NMC:s galamiddag i Stockholm. Priset delas ut till en person som genom ett kompetent ledarskap har bidragit till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation eller samhället i stort. Insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Så här lyder juryns motivering:

”Årets vinnare av Hållbart Ledarskap driver ett hållbarhetsarbete som ligger i den absoluta frontlinjen och där målsättningen är att verka inom de planetära gränserna. För henne är det en självklarhet att hållbarhet ska vara utgångspunkten i såväl affärsmodell som design och produktutveckling. Hon visar också att även om en helhjärtad satsning på hållbarhet kan tära något på marginalerna så är det samtidigt själva myllan för verksamhetens tillväxt. Vinnaren av Hållbart Ledarskap 2018 är Houdini Sportswears VD Eva Karlsson!”

Årets nominerade var Azita Shariati, vd Sodexo, Eva Karlsson, vd Houdini Sportswear och Lars Appeklqvist, vd Löfbergs.

Hållbart Ledarskap utdelat sedan 1999

Priset Hållbart Ledarskap delades ut första gången 1999. Nomineringsprocessen är öppen och slutkandidaterna utses av NMC:s styrelse. Vinnaren utses sedan av en jury, som i år består av Christoffer Bergfors, vice vd och Sverigechef på Max Burgers, Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, Jenny Stiernstedt, journalist Dagens Industri, Mats Agurén, Stockholms Handelshögskola Executive Education, Sofie Skoog, höjdhoppare, Charlotta Szczepanowski, ordförande i NMC.

Bland tidigare pristagare finns Karl-Johan Persson, vd H&M, Johan Söderberg, vd ABB och Karin Bodin, vd Polarbröd.

Vinnaren får en glasplakett och äran att disponera vandringspriset, en glasstatyett, under ett år.

Läs mer: 5 tips från Houdini.

Läs mer: De har chansen att vinna priset Hållbart Ledarskap

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.