Det Strängnäsbaserade företaget Freelways tjänst Gofreel är en användarvänlig mobilapp som har utvecklats för att bidra till en minskning av trafiktrycket och utsläppen genom bättre samordning av transporter. Första priset var 50 000 kronor från Uppsala kommun samt möjlighet att utveckla idén och genomföra den tillsammans med Uppsala kommun och företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre.
– Vi utvecklar Uppsala till en hållbar och attraktiv kommun. Genom att ge stöd till CleanTech Challenge satsar vi på innovationer som främjar hållbarhet och entreprenörskap, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).
Miljö & Utvecklings systertidning Telekomidag ringde upp Freelways vd Tobias Forsgren för att gratulera till vinsten och få veta lite mer om tjänsten.
Varför tror du att ni vann?
– Man har sett att man genom tjänsten kan kombinera besparingar av både miljö och pengar, vilket är något som ligger väldigt mycket i tiden idag. I lördags blev vi också utnämda till årets miljöföretag i Strängnäs, vilket är ytterligare en kommunal utnämning.
Vad gör er applikation?
– Den samordnar redan befintliga resurser och hittar tomrum bland befintliga transporter. Det är egentligen inget nytt men vi har applicerat en ny smart teknik med bland annat geolokalisering som ger mer relevanta förslag. Det är ett gammat tänk kombinerat med ny teknik.
Vad händer härnäst?
– Vi startar upp med en enhet inom Uppsala kommun för implementering under 2015. Förhoppningen är att den ska börja användas i skarpt läge under hösten, säger Tobias Forsgren.
Tävlingen har genomförts i samarbete med Uppsala kommun, Uppsala Innovation Centre (UIC) och IBM med finansiering från Vinnova. Tävlingen arrangerades av miljöteknikföretaget Håll Ut som arbetar med projekt inom hållbarhet och samhällsutveckling. Syftet var att fånga upp innovativa idéer från privatpersoner och företag som kan bidra till en förbättrad luftkvalitet i Uppsala. Tävlingsperioden pågick under vintern 2014-2015 och vinnarna utsågs av en jury från de arrangerande aktörerna.
– Ett av kommunens miljömål är att minska utsläppen. I ett pilotprojekt inom kommunen ska de nu få testa sin produkt inom hemtjänsten i Uppsala, säger Maria Gardfjäll, kommunalråd (MP) och en av jurymedlemmarna.
Andrapristagare var UpWis Smart City Sensor Network, vilket är ett trådlöst nätverk för övervakning av föroreningar. De får tillgång till IBMs Global Entrepreneur-program och tillgång till IBMs mjukvaror och expertis.
Tredjepristagare var Envirocars elbilspool som får möjlighet till vidare utveckling av sin idé i ett av Uppsala Innovation Centres affärsutvecklingsprogram.