För en liter olja krävs runt sex kilo oliver – upp till 5 000 stycken. När oljan pressats ur blir mycket över och de mosade oliverna innehåller bland annat de giftiga ämnena fenol och karboxylsyra. Avfallet läggs i dammar och är ett växande miljöproblem. Men nu har ett forskningsprojekt lett av KTH-forskaren Carina Lagergren utvecklat en metod för att ta hand om och dra nytta av restavfallet. Istället för att läggas på soptippen omvandlas avfallet nu till energi.
Hälften av förbrukningen
En fullt fungerande testanläggning har byggts upp i Spanien, världens största exportör av olivolja.
– Idag producerar anläggningen runt 2 kilowatt el, men det finns planer från olivoljeproducentens sida att skala upp elproduktionen till 200 kilowatt vilket motsvarar hälften av olivoljefabrikens elkonsumtion, säger Carina Lagergren i ett pressmeddelande.
Processen går som följer: Först får avfallet förmultna och bryts ner till biogas i en cistern. I nästa steg omvandlas gasen till koldioxid och vätgas. Gasen används i en bränslecell där syre förs in. När syret reagerar med vätgasen skapas värme och elektricitet. I processen oskadliggörs de giftiga ämnena och det är ingen fara att resterande avfall sedan hamnar i naturen.