Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Alliansen överens om ny kärnkraft

Förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs, det står klart sen Alliansen kommit överens om frågan.
– Det tryggar jobb och tryggar välfärden samt ger långsiktiga investeringsmöjligheter, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när överenskommelsen presenterades.

De fyra borgerliga partierna presenterade idag en energi- och klimatöverenskommelse. Överenskommelsen innebär bland annat att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs. Näringsminister Maud Olofsson började med att säga att det är en historisk dag och att centerpartiet som tidigare varit emot kärnkraft inte har ändrat åsikt, men att man nu kompromissat fram en lösning.

– Detta är en kompromiss vi alla kan leva med och glädjas åt och vi har fortfarande väldigt höga mål för klimat- och energifrågan.

Maud Olofsson pekade på att man behövt ett tredje ben som tryggar elförsörjningen och att man också har lösningar för att driva på den förnybara elförsörjningen. Bland annat byggs elcertifikatsystemet ut och 3 miljoner kronor investeras i ett energieffektiviseringsprogram.

Ökat ansvar

Beslutet innebär att gamla kärnkraftsreaktorer får ersättas när de går ut, och de nya reaktorerna ska ha större kapacitet än de gamla. Det kommer inte att få vara mer än 10 reaktorer igång samtidigt. Kärnkraften kommer inte att få några subventioner, utan Alliansen menar att det är upp till marknadens aktörer om de vill satsa på förnybart eller byta ut gamla reaktorer.

Jan Björklund pekade på att Sverige behöver en ny lagstiftning inom kärnkraften och att atomansvarighetslagen ska anpassas till Pariskonventionen. Det innebär ökat ansvar för reaktoransvariga och högre krav. Han gav också en känga till socialdemokraterna.

– Jag hoppas att socialdemokraterna kan kasta stridsyxan i sjön.

Blocköverskridande överenskommelse

Även Göran Hägglund menade att dagen var historisk då man nått en överenskommelse som har förgiftat svensk politik i flera år och att man nu presenterat både tydliga mål och vägen till att nå dessa.

– Detta är ett nödvändigt energitillskott för Sverige.

Maud Olofsson kommer nu att hålla samtal med oppositionsgrupperna och Alliansen önskar att man kommer att acceptera den nya energipolitiken.

– Det vore bra om vi kan hitta en blocköverskridande överenskommelse och nu har vi en utgångspunkt för samtalen, säger Maud Olofsson.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.