Ai kan minska energiförbrukningen i 5g-nätet med 40 procent

Energi Smartare mobila nätverk kan ge en minskad energiförbrukning med upp emot 40 procent enligt forskningsprojektet AI4 Green.

Ai kan minska energiförbrukningen i 5g-nätet med 40 procent

Tele2, som varit med i forskningsprojektet, har bland annat bidragit med mobilnätsinsikter och nätdata till europeiska forskningsprojektet AI4Green. Datan har med hjälp av ai analyserats av telekomoperatörer och universitet från flera europeiska länder. Målet har varit att bättre kunna förutsäga vilken trafikkapacitet som nätet behöver. På lång sikt är bedömningen att smartare mobila nätverk kan leda till en minskad energiförbrukning på mellan 30 och 40 procent.

– Resultaten som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med ai och hållbarhet kan ge enorma effekter på vår energiförbrukning. Vårt rikstäckande mobilnät konsumerar lika mycket el som hushållen i en mindre stad, så att kunna anpassa den förbrukningen efter behov gör stor skillnad, säger Martina Lidman, chef för data och innovation på Tele2 i en kommentar.

Forskningssamarbetet som har pågått i tre år har resulterat i skarpa test för energibesparingar i 5g-nätet och Tele2 ser stor potential i att göra ai till en integrerad del i arbetet med att energioptimera det mobila nätverket. Det är även en nyckel i ambitionen att vara den ledande svenska operatören inom hållbarhetsfrågor.

– Vår ambition är att bygga Sveriges bästa 5g-nät och med träffsäkra trafikprediktioner kommer vi att kunna möjliggöra att våra kunder har full kapacitet vid behov samtidigt som vi kan hushålla med energi när 5g-nätet inte utnyttjas, Det är bra för oss, och det är bra för planeten, säger, Martina Lidman.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.