I vissa kommuner är andelen elbilar och laddhybrider nästan obefintliga, medan de på andra platser utgör en fjärdedel av bilarna, visar undersökningen från Kvdbil.
Topp 10: Kommunerna med högst – och lägst – andel laddbara bilar
Transport Andelen laddbara bilar skiljer sig kraftigt åt mellan olika delar av landet. Det visar en undersökning av bilförmedlaren Kvdbil som har sammanställt en lista över vilka kommuner som har högst, och lägst, andel laddbara bilar.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Trenden som går att utläsa på listan är att kommuner runt Stockholm har flest andel laddbara bilar, medan kommuner i landets norra delar har lägst andel.
Flest andel laddbara bilar har Solna kommun utanför Stockholm, där hela 25 procent av bilarna är laddbara. Längst ner på listan ligger Sorsele i Västerbotten där motsvarande siffra är 0,2 procent.
Vidare syns en stor skillnad mellan stad och landsbygd. I glesbygden eller i kommuner med längre medelinkomster är eldrivet inte lika populärt som i större städer med högre medelinkomst.
– För att fler ska välja en elbil som sin nästa bil behövs bättre förutsättningar och mer stimulanser. Antalet laddplatser måste öka kraftigt och det behövs fler bilar som uppfyller människors olika behov vad gäller räckvidd och prisklass, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil i en kommentar.
För att få fler att köra elbil tycker Kvdbil att Sverige ska följa Norges exempel, som är det land som är bäst i världen på att köpa elbil. Där har man varit tidiga med att bland annat införa skattelättnader och momsfria köp för de som väljer att köra eldrivet. Fram till för bara några år sedan var det också helt gratis att parkera sin elbil i Oslo.
– I Sverige kan vi göra samma sak. Norge kan vara vårt föregångsexempel, för att på riktigt stimulera köpen av elbilar på den svenska marknaden och på så vis bidra till att få ner koldioxidutsläppen, avslutar Daniel Odsberg.