7 böcker om hållbarhet du inte får missa

boktips Miljö & Utveckling samlar några av 2018 års mest läsvärda böcker inom hållbarhet och klimat. Se hela listan här!

7 böcker om hållbarhet du inte får missa
Pixabay
boktips
Boken handlar om konkreta förslag på åtgärder i en omställning som på allvar vill förändra den negativa utvecklingen. De åtgärder som föreslås i den här boken är bara början. boktips

Väckarklocka om klimatet

Hur illa är det, och vad kan vi göra? Staffan Laestadius, professor emeritus från KTH, försöker ge svar på dessa frågor i boken Klimatet och omställningen, som kom ut i våras. Han angriper klimatfrågan på flera olika sätt, bland annat ur ett moraliskt perspektiv. I bokens andra del skissar han på hur en samhällsomvandling skulle kunna se ut med utgångspunkt i bland annat mobilitet, bioekonomi och skattesystem. Förlaget Boréa.

 

boktips
Det kan vara svårt att föreställa sig, men när du sitter fast i en av Stockholms många bilköer eller trängs i folkmyllret på T-Centralen har du väldigt nära till vildmarkens lugn och tystnad. boktips

Grön guide till huvudstaden

Erik Hansson (Natursidan), Oliver Karlöf och Vide Ohlin står bakom en vacker och innehållsrik guide till ett tjugotal platser i Stockholms län. Här finns information om platsernas historik och vid vilka årstider man bör besöka dem. Boken Upplevelser i Stockholms natur : platser, kartor, guider innehåller också grundläggande fakta om till exempel groddjur och däggdjur, och tips om hur man spårar och fotograferar.

Författarna skriver i förordet att boken är en hyllning till alla som kämpar för att Stockholms natur ska finnas kvar, och att de hoppas att den ska väcka naturintresset hos fler i regionen. 

boktips
Frågan om vår planets framtid kan kännas överväldigande stor och obehaglig. Finns det egentligen något man kan göra som enskild individ? Ja, massor! Det får vi lära oss i den här boken. boktips

365 hållbara råd

Naturskyddsföreningen har sammanställt ett hållbarhetsråd för varje dag på året i boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv. Den innehåller smått och stort, allt från enkla åtgärder som att montera ett snålspolande duschmunstycke till knepiga saker som hur man ska tänka kring palmolja. Boken tar framför allt sikte på beteendeförändring. Ett plus i kanten för den tryckta etiketten på pärmens insida, som uppmanar till att skicka boken vidare till fler läsare. Bonnier Fakta.

boktips
I boken beskrivs personliga kriser och globala kriser. boktips

Personligt om klimatfrågan

Scener ur hjärtat är en skildring av Malena Ernman och Svante Thunbergs uppvaknande i klimatfrågan, skriven av de båda (gissningsvis i samarbete med döttrarna Greta och Beata Thunberg). I boken skrivs om personliga och globala kriser och hur de länkas samman. Familjen går från ett liv med ständiga flygresor till att ta elbilen till London. En bok med potential att förändra om inte din världsbild så åtminstone din livsstil. Bokförlaget Polaris. 

boktips
Torbjörn Fagerström har varit aktiv i samhällsdebatten i 30 år och här samlar han några av sina bästa texter. boktips

Bitskt om forskning och debatt

Torbjörn Fagerström, professor i teoretisk ekologi vid Lunds universitet, har samlat en rad kortare texter om aktuella ämnen i boken Tankar från en utskälld forskare och andra texter om biologi, vetenskap och samhälle. Här går han till attack mot Svenska Naturskyddsföreningen (dock inte hela föreningen) med flera. Boken innehåller en mängd texter samlade under rubriker som Miljörörelsen kör i diket. Förlaget Fri tanke.

boktips
Boken är skriven av Johan Tell. boktips

Ekologik : 100 enkla sätt att leva hållbart

Boken Ekologik : 100 enkla sätt att leva hållbart är skriven av Johan Tell, tidigare delägare av resemagasinet Vagabond,och innehåller 100 konkreta tips på vad vi som individer kan göra för en mer hållbar framtid. Den fokuserar på de möjligheter vi har i vardagen för att skapa en bättre värld – i köket och i badrummet, på vardagsresan och sommarsemestern, hemma och på jobbet.

boktips
Hållbar utveckling – Teknik, samhälle och livskvalitet har en bred ansats där social, ekologisk och ekonomisk kunskap tillsammans ger läsaren en grund att stå på för att analysera samband och problematisera kring ämnet. boktips

Hållbar utveckling: teknik, samhälle och livskvalitet

Boken Hållbar utveckling: teknik, samhälle och livskvalitet är skriven av Håkan Gulliksson, universitetsadjunkt och Ulf Holmgren, universitetslektor, båda vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeås universitet.

Boken är strukturerad i fyra delar där den första diskuterar livskvalitet och ger läsaren verktyg att själv sätta ord på innebörden av livskvalitet. Den andra delen redogör för begrepp och modeller inom de ekonomiska, ekologiska och sociologiska disciplinerna. Kunskaper som behövs för att förstå hållbarhetsproblemen på djupet. Bokens tredje del lägger till en teknikdimension och därefter lyfts blicken mot framtiden i en fjärde del där FN:s hållbarhetsmål behandlas tillsammans med möjligheter till attitydförändringar.

Har du tips på fler hållbarhetsböcker? Mejla då gärna till joline.e@miljo-utveckling.se

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.