nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kompromiss nära i FN:s klimatsamtal

De rika länderna är beredda att gå med på att länder som drabbas av naturkatastrofer och extremt väder ska få ekonomisk kompensation. Det är en av ödesfrågorna i de pågående klimatsamtalen.

  • Annons 1

Enligt uppgifter till den brittiska tv-kanalen BBC ska en överenskommelse om kompensation vid förluster orsakade av klimatförändringarna vara nära. De fattiga länderna har framhållit att extremt väder uppträder allt oftare och slår särskilt hårt mot de mest sårbara nationerna. De kopplar också samman väderkatastrofer na med de storskaliga koldioxidutsläppen i världen, som de anser att de rika länderna orsakar.

Både EU och USA har länge motsatt sig detta förslag, eftersom de sett risker för att det skulle leda till kostnader i from av mångmiljardbelopp. Diskussionen om ”Loss and damage” har blivit något av en ödesfråga, som höll på att haverera klimatförhandlingarna i Polen 2013. Men i dag ska USA presentera ett förslag som innebär en kompromiss.

Under de klimatsamtal som nu pågår i Bonn i Tyskland har USA haft en mjukare linje än tidigare.

– På det här mötet har vi sett en posititv förflyttning som ger oss hopp om att ”loss and damage” kan sammanfattas på ett bra sätt så att vi kan enas om ett klimatavtal i Paris, säger Julie-Anne Richards, från kampanjgruppen Climate Justice till BBC News.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4