nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Data-Center-Room

Datacenter ska värma Falun

Om fem år kommer världens datacenter att släppa ut mer koldioxid än flyget. I Falun byggs nu ett nytt datacentrum där överskottsvärmen från servrarna tas till vara i fjärrvärmenätet.

  • Annons 1

Ett enda datacenter kan dra mer el än en medelstor stad och en stor del av energin används aldrig. Den släpps ut i atmosfären i form av värme, vilket bidrar till den lokala och globala uppvärmningen. I dag finns det över tre miljoner datacenter i världen. Om bara fem år beräknas de släppa ut mer koldioxid än flyget.

Det datacentrum som nu byggs i Falun ska kopplas till stadens energisystem. På så sätt kommer överskottsvärmen från centrets servrar och it-utrustning att värma Faluns fastigheter via kommunens fjärrvärmenät och man slipper utsläppen.

– Symbiosen mellan datacentret och vårt energisystem gör att vi kommer att minska utsläppen av koldioxid så mycket att datacentret över en årscykel får en positiv inverkan på miljön. Det innebär att vi bygger världens första klimatpositiva datacenter, säger Bengt Gustafsson, vd på Falu Energi & Vatten.

Sommartid används spillvärmen från det lokala kraftvärmeverket för att driva maskinerna som kyler datacentret. Elen till datacentret kommer enbart från förnyelsebar energi: sol-, vind- och vattenkraft samt biobränsle. Totalt ska tre hus byggas och det första ska vara i drift i början av 2016.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.