4 tips: Få fart på effektiviseringen

Energi Sverige har mycket att lära av Tyskland och Schweiz när det gäller nätverk för energieffektivisering. Tydliga mål och uppföljningar ligger bakom framgångarna enligt Malin Aldenius studie.

4 tips: Få fart på effektiviseringen

När Malin Aldenius gjorde sitt examensarbete i ekosystemteknik vid Lunds tekniska högskola valde hon att fokusera på energieffektiviseringsnätverk i Tyskland och Schweiz. Även i Sverige finns det olika typer av nätverk där företag går samman för att minska energiförbrukningen men utvecklingen i Tyskland och Schweiz är mer mogen.

– I Schweiz startade det första nätverket 1987. Tyskland sneglade sedan på Schweiz och ville göra något liknande. Där finns nu över 50 företagsnätverk som fungerar väldigt bra, säger Malin Aldenius.

Ofta ensamt

Att gå med i ett energinätverk kan vara ett effektivt sätt att få fart på sitt arbete.

– Företagen sätter press på varandra. Den som jobbar med energi på ett företag är ofta ganska ensam och kan köra fast. När företag går ihop kan de inspirera varandra.

Vad kan vi i Sverige lära av Tyskland och Schweiz?
– Det är väldigt viktigt att få arbetet mer strukturerat. Om du går med så måste det ställas högre krav. Man behöver sätta tydliga energieffektiviseringsmål baserade på en energikartläggning och skriva ett sorts avtal för det fortsatta arbetet.

När Malin Aldenius har studerat svenska nätverk har hon sett att de ofta saknar tydliga mål och uppföljning. Därför stannar det ofta vid att företagen gör energikartläggningar men inte kommer vidare. Hon poängterar dock att stora energiintensiva industrier, såsom tidigare deltagare i Programmet för energieffektivisering, ofta har kommit längre än små och medelstora företag med mindre energiintensiva processer.

Skapar social press

Förutom att det sätts tydliga mål är det viktigt att de också följs upp och redovisas. Det blir en social press och syns utåt om du är den enda som inte uppfyller målen. En annan framgångsfaktor är att den som driver nätverket är välkänd och respekterad. På högsta nivå kan det vara en myndighet som driver på men på det regionala planet behöver det vara en välkänd aktör som samlar ihop företagen.

Malin Aldenius har definierat fyra faser som är viktiga för att ett energieffektiviseringsnätverk ska fungera på bästa sätt.

  1. Rekrytering. En regional värd som är respekterad i området rekryterar genom personliga möten med företagsledningar och energiansvariga.
  2. Tydliga mål. Både gemensamma mål och mål för varje företag sätts utifrån varje företags förutsättningar. Målen måste vara tydligt uttryckta i procent eller kWh. Vare sig de är specifika eller absoluta bör måluppfyllelsen utvärderas mot en väl övervägd referensram.
  3. Regelbundna nätverksmöten. Hålls med fördel var tredje till fjärde månad ute på de deltagande företagen och leds av en erfaren moderator. På mötet utbyts erfarenheter, man diskuterar hur arbetet går med att nå målen och en expert kan föreläsa i ett relevant ämne.
  4. Årlig uppföljning. Det är viktigt att resultatet rapporteras in i siffror för att kunna kontrollera hur arbetet har gått.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.