Vertikla växthuset Dragonfly för framtidens matproduktionen

Hållbar utveckling Projektet Dragonfly vill stå modell för framtiden matproduktion i New York. I ett gigantiskt vertikalt växthus med integrerade kontor och hushåll ska mat odlas i en ekologisk miljö.

Vertikla växthuset Dragonfly för framtidens matproduktionen
Vincent Callebaut Architectures

Bakom projektet står arkitektbyrån Vincent Callebaut och inspirationen till byggnaden kommer från trollsländans vinge. Byrån hänvisar till siffror från FN som visar att den urbana befolkningen kommer att stiga från 3,1 miljarder år 2009 till 5,5 miljarder 2025. Något som ställer nya krav på produktionen och tillgången till mat i världens storstäder.

Med prototypen Dragonfly vill de undersöka och visa hur så kallad vertikal matproduktion kan fungera. Tanken är att byggnaden ska återanvända avfall och vatten och drivas av förnybara energikällor. Allt som odlas och produceras ska vara fritt från kemikalier. Enligt planritningar ska Dragonfly kunna byggas på Rooselvelt Island mellan Manhattan och Queens och tillgodose New Yorkbornas tillgång till livsmedel, både grönsaker, mjölkprodukter, kött och ägg. Beslut om projektet kommer att bli verklighet återstår att se.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.