Världens värsta företag på prispallen

Organisationerna Berne Declaration och Greenpeace i Schweiz har utsett Barclays till världens värsta företag sett ut ett miljömässigt och mänskligt perspektiv.

Världens värsta företag 
på prispallen

Det är i samband med det ekonomiska forumet i Davos som Berne Declaration och Greenpeace i Schweiz delar ur priset The Public Eye Awards. Priset går till det företag som är bäst på att kränka mänskliga rättigheter och miljön. Sex företag var nominerade, men juryn gav det föga smickrande priset till brittiska bankjätten Barclays. Banken är världens snabbast växande livsmedelsspekulant och driver upp matpriserna i världen. Detta kan ses mot bakgrunden att 44 miljoner människor under 2010 drevs till extrem fattigdom, med höjda matpriser som främsta orsak.

Det företag som vann folkets arga röst blev det brasilianska gruvbolaget Vale som ska bygga vattenkraftsdammen Belo Monte i Amazonas vilket innebär att hundratals kvadratkilometer regnskog dränks i vatten och att 40 000 människor tvingas att flytta från området.

Ekonomiprofessorn Joseph E. Stiglitz som medverkade under prisutdelningen kommenterade utmärkelserna.

– För att skydda vår planet, för att skydda vårt samhälle är vi beroende av två saker. Å ena sidan behöver vi statliga regleringar för att förhindra missbruk. Men vi behöver också mer – privatpersoner och företag måste bredda förståelsen av egenintresse. Jordens mest privilegierade individer och samhällen kommer inte alltid förbli oberörda av följderna. Det är i allas intresse – även de rikaste 1 procenten – att vår planet frodas och att klyftan mellan de som har och de som inte har inte är alltför stor.

Bäst på att vara sämst

Sex företag nominerades.

1. Vale

Brasilianskt byggbolag som ska bygga Belo Montedammen mitt i Amazonas regnskog, med förödande konsekvenser för människor och natur.

2. Tepco

Japans största energiföretag som försummar säkerhetsarbetet på sina kärnkraftsverk för att spara in på kostnader.

3. Samsung

Sydkoreanskt elektronikföretag som använder cancerframkallande gifter i sina produkter och fabriker utan att skydda eller informera sina arbetare.

4. Barclays

Brittisk bankjätte som driver upp världens matpriser vilket tvingar in miljontals människor i fattigdom.

5. Syngenta

Schweiziskt företag som är världens största producent av kemiska bekämpningsmedel till jordbruk. Bland annat det mycket giftiga medlet Paraquat, som förbjudits i Europa men marknadsförs hårt fattigare delar av världen, vilket har lett till att tusentals jordbrukare har avlidit.

6. Freeport

Amerikanskt gruvföretag som genom sin koppardrift i Västra Papua i Indonesien skapar en flod av giftigt avfall.

Läs mer!

På sajten www.publiceye.ch hittar du mer information om företagen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.