Topplista: Läsarnas bästa miljötips

Miljötips Tvätta med ättika och utmana chefen till att göra företagsresorna klimatpositiva. För en månad sedan efterlyste Miljö & Utveckling Sveriges bästa miljötips. Vi ville samla knepen värda att dela när det gäller att tänka hållbart inför jul, ställa om mot en mer hållbar verksamhet och tänka klimatsmart i vardagen. Här är ett urval av de tips vi fick in.

Topplista: Läsarnas bästa miljötips
pxhere

Spela julklappsspelet

AnnaCarin Isaksson, frilansfotograf:

”Mitt bästa miljötips i vardagen är att cykla och gå så mycket en orkar. Du gör inga avtryck för klimatet och du sparar in pengar på gymkort och ibland tid. Mitt bästa julklappstips är att spela julklappsspelet och komma överens om en summa tillsammans i familjen, utmana med att klappen måste ha klimattänk. Detta är både roligt och kräver att en engagerar sig.”

Ät naturbeteskött

Elin Wilhelmsson:

”Ät kött från djur som till största del äter sådant vi inte själva kan äta, det vill säga gräs. Helst direkt från en bonde i din närhet för att minska transportsträckorna samt att du kan försäkra dig om att djuren levt ett bra liv. Naturbeteskött (nöt, får) gynnar den biologiska mångfalden, håller landskapet öppet och konkurrerar inte med vegetabilisk matproduktion om odlingsutrymmen i samma utsträckning, som kött från djur som står på stall hela livet.”

Klimatpositiva resor för anställda i julklapp

Sanna Norén:

”Jag har uppmanat min chef att göra våra resor klimatpositiva till julklapp för anställda och ge ut ett certifikat per person som dels visar hur mycket co2 denna har släppt ut, och hur mycket vi har kompenserat +10 procent för att göra världen lite bättre.”

Övernattning i växthus

Camilla Winqvist, miljöstrateg, Heby kommun:

”Jag älskar att ge (och handla) julklappar, men det ska vara rätt sak till rätt person, och nu ser jag det som en ”sport” att hitta rätt sak även om det faktiskt inte är en sak! Så såhär i jultider blir mitt tips att ge personlig kunskap i julklapp. Och då menar jag inte presentkort på en kurs i silversmide, nej, verkligen mycket enklare, billigare och personligare än så! Exempel:

–  En kompis önskar sig en lista med boktips av mig, jag önskar mig att få följa med honom ut och testköra hans MTB eller att få följa med på en paddeltur i havet tillbaka.

–  Av min bonustonårsdotter önskar jag mig att hon ska visa hur man gör en inbakad fläta på sig själv. (Hon önskar sig dock presentkort på IKEA tillbaka, så jag har tydligen inte så mycket att lära ut…)

– En kompis misslyckas alltid med sina orkidéer, så jag ska ge bort ett skott av en av mina (i begagnad kruka) med den simpla bruksanvisningen: ställ i söderläge, vattna en gång i veckan, plantera om en gång vartannat år.

–  Och just det, en kompis gillar inte pepparkakor men pepparkaksdeg, men nästan all jäkla deg innehåller ju palmolja så där blir julklappen hemmagjord pepparkaksdeg, utan bikarbonat för magens skull, inklusive receptet.

– Jag har inte bestämt vad jag ska ge min karl än, men han vill åka till ishotellet i Jukkasjärvi så jag funderar på att ge honom en övernattning i vårt växthus mitt under vintern. Men jag misstänker att han inte riktigt tycker att det är samma sak…”

Tvätta med ättika

Thomas Skagenborg, energi- och klimatrådgivare:

”Använd ättika istället för sköljmedel i tvättmaskinen. Det är miljövänligare, tar bort både dålig lukt och blir lite mjukare än utan. Vill man ha lite doft går det att ta någon droppe eterisk olja. Fungerar såväl med matättika som ogräsättika.”

Ljus med 100 procent stearin

Sabina Nilsson:

”Exempel på miljövänliga julklappar är: danskurs, massage, prenumeration på ljudbokstjänst, medlemskap i en förening, gåva till välgörenhet, egengjord glögg och julkola, tjänster som barnvakt, snöskottning eller fönstertvätt. Jag har också ett annat tips såhär i juletid. Använd ljus med 100 procent stearin istället för paraffin som kommer från fossil olja. Det är bättre för klimatet och för din hälsa.”

Vegansk matkasse som julklapp

Emily Hansson, hållbarhetsansvarig, Castellum:

”Jag har ett tips på en hållbar julklapp som jag tycker är jättebra och kommer ge till nära & kära i jul. En matkasse från Enkla Kassen som är en vegansk matkasse som även beräknar co2-utsläpp för varje måltid så man enkelt kan se hur mycket maten man äter påverkar miljön. Bra som julklapp då den inspirerar att testa att laga veganskt samt att det är enkla recept som alla kan lyckas med. En hållbar hjälp i vardagen helt enkelt.”

Användning nudging på arbetsplatsen

Elin Hedqvist:

”Ställ in skrivaren på svartvitt samt dubbelsidigt papper, ersätt den vanliga soptunnan med en färgglad återvinningsstation eller erbjud mindre lunchtallrikar för att minska matsvinnet. Det ska vara lätt att göra rätt! Anordna en tävling med ett fint och miljövänligt pris (kanske en upplevelse?) till den som kommer på månadens bästa förbättringsförslag inom miljöområdet. Tävlingar väcker vinnarinstinkten och kreativiteten, och många gånger har alla medarbetare bra idéer som kanske annars inte kommer upp till ytan. Det blir också lättare att motivera en sådan förbättring när medarbetarna själva varit med att ta fram förslaget.

Vem vill egentligen ha ytterligare prylar som bara ligger och skräpar? Ge bort en upplevelse istället, något som garanterat ger mottagaren mer glädje och som dessutom är mer klimatsmart. Vad sägs som exempelvis en massagebehandling, skärmflyg eller middag för två i julklapp?”

Samordna alla transporter

Ove Olsson:

”Tänk på att samåka och samordna transporter när bil ”måste” användas. Samåk med arbetskamrater, grannar eller vänner när det går. Samla ärenden för att sedan uträtta dem på samma resa. Detta blir både trevligare, effektivare och miljövänligare.

Köp mera begagnat – om något ”måste” inhandlas är det bra att kolla begagnatmarknaden först. Genom att köpa begagnat sparar man både pengar och miljö. Dessutom kan man hitta fina och unika saker som inte är så vanliga idag. Låna av andra – istället för att köpa saker som sällan används är det bra att låna av grannar och vänner. Detta sparar pengar och ger också bättre plats i garderober och verktygsförråd.”

Tack till er som delat med er!

Vinnare av de biobiljetter som vi lottade ut bland de som skickade in sina tips blev: AnnaCarin Isaksson, frilansfotograf. Grattis!

På bilden: AnnaCarin Isaksson, frilansfotograf.

Läs mer: Tävling: Dela med dig av dina bästa miljötips!

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.