nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Det blir vanligare bland svenska börsbolag att arbeta strategiskt med hållbarhet. När det gäller kontroll i leverantörsleden finns dock mycket kvar att göra, enligt en undersökning bland 200 svenska bolag.
Det blir vanligare bland svenska börsbolag att arbeta strategiskt med hållbarhet. När det gäller kontroll i leverantörsleden finns dock mycket kvar att göra, enligt en undersökning bland 200 svenska bolag. FOTO: Shutterstock

Swesif guidar till hållbara investeringar

En ny version av fondfaktabladet Hållbarhetsprofilen ska göra det lättare för sparare att jämföra fonders hållbarhetsarbete.

  • Annons 1

Hållbarhetsprofilen har funnits sedan 2011 och är ett fondfaktablad som beskriver hur fonder arbetar med hållbara och ansvarsfulla investeringar i sin förvaltning.

Sedan 2015 har Sveriges forum för hållbara investeringar, Swesif, drivit ett utvecklingsprojektet tillsammans med ett stort antal representanter från branschen för att Hållbarhetsprofilen bättre ska spegla fondernas faktiska hållbarhetsarbete.

Ökad transparens

Den nya profilen har en tydligare struktur och ökad transparens, som gör information mer lättillgänglig och förenklar jämförelsen mellan fonder för slutkunden, meddelar Swesif. Faktabladet tar upp tre strategier, att välja in bolag i fonden, att välja bort bolag från fonden eller att påverka bolagen som fonden investerar i.

Närmare 50 fondbolag är anslutna till Hållbarhetsprofilen och mer än 600 fonder har redan rapporterat enligt den nya mallen.

De nya profilerna publiceras på fondtorgen hos Avanza, Folksam, Länsförsäkringar, Movestic, Pensionsmyndigheten, SEB, Skandia och Swedbank samt på Fondkollen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.