nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Det blir vanligare bland svenska börsbolag att arbeta strategiskt med hållbarhet. När det gäller kontroll i leverantörsleden finns dock mycket kvar att göra, enligt en undersökning bland 200 svenska bolag. FOTO: Shutterstock

Swesif guidar till hållbara investeringar

En ny version av fondfaktabladet Hållbarhetsprofilen ska göra det lättare för sparare att jämföra fonders hållbarhetsarbete.

  • Annons 1

Hållbarhetsprofilen har funnits sedan 2011 och är ett fondfaktablad som beskriver hur fonder arbetar med hållbara och ansvarsfulla investeringar i sin förvaltning.

Sedan 2015 har Sveriges forum för hållbara investeringar, Swesif, drivit ett utvecklingsprojektet tillsammans med ett stort antal representanter från branschen för att Hållbarhetsprofilen bättre ska spegla fondernas faktiska hållbarhetsarbete.

Ökad transparens

Den nya profilen har en tydligare struktur och ökad transparens, som gör information mer lättillgänglig och förenklar jämförelsen mellan fonder för slutkunden, meddelar Swesif. Faktabladet tar upp tre strategier, att välja in bolag i fonden, att välja bort bolag från fonden eller att påverka bolagen som fonden investerar i.

Närmare 50 fondbolag är anslutna till Hållbarhetsprofilen och mer än 600 fonder har redan rapporterat enligt den nya mallen.

De nya profilerna publiceras på fondtorgen hos Avanza, Folksam, Länsförsäkringar, Movestic, Pensionsmyndigheten, SEB, Skandia och Swedbank samt på Fondkollen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.