Swesif guidar till hållbara investeringar

Ekonomi Nu ska det bli enklare för sparare att göra hållbara placeringar.
En ny version av fondfaktabladet Hållbarhetsprofilen ska göra det lättare för sparare att jämföra fonders hållbarhetsarbete.

Swesif guidar till hållbara investeringar
Shutterstock

Hållbarhetsprofilen har funnits sedan 2011 och är ett fondfaktablad som beskriver hur fonder arbetar med hållbara och ansvarsfulla investeringar i sin förvaltning.

Sedan 2015 har Sveriges forum för hållbara investeringar, Swesif, drivit ett utvecklingsprojektet tillsammans med ett stort antal representanter från branschen för att Hållbarhetsprofilen bättre ska spegla fondernas faktiska hållbarhetsarbete.

Ökad transparens

Den nya profilen har en tydligare struktur och ökad transparens, som gör information mer lättillgänglig och förenklar jämförelsen mellan fonder för slutkunden, meddelar Swesif. Faktabladet tar upp tre strategier, att välja in bolag i fonden, att välja bort bolag från fonden eller att påverka bolagen som fonden investerar i.

Närmare 50 fondbolag är anslutna till Hållbarhetsprofilen och mer än 600 fonder har redan rapporterat enligt den nya mallen.

De nya profilerna publiceras på fondtorgen hos Avanza, Folksam, Länsförsäkringar, Movestic, Pensionsmyndigheten, SEB, Skandia och Swedbank samt på Fondkollen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.