Svenska Kyrkan investerar hållbart

CSR Vi måste omvärdera vår syn på risk vid kapitalförvaltning, menar Erik Lysén från Svenska Kyrkan. Kyrkan har tagit ställning för hållbarhet och slopat investeringar i oljebolag.

Svenska Kyrkan investerar hållbart

Hur kan finansbranschen bidra till en hållbar framtid? Det var det övergripande temat för ett seminarium i Stockholm den 22 oktober. Erik Lysén, Svenska Kyrkans internationella chef, var en av de medverkande och berättade om varför Svenska Kyrkan slopat investeringar i fossila bolag.

– Vi är en annorlunda aktör och vi gjorde ett etiskt ställningstagande som kanske skulle leda till att vi tog en högre risk. Det var vi beredda på, men vi har faktiskt inte sett det än, säger han.

Ett förändrat mindset krävs

Att placera pengar i kol- och oljeindustrin ses av många i dag som en säker investering med låg risk. Efterfrågan är hög och priset relativt stabilt. Men det perspektivet på risk är inte hållbart i det långa loppet, menar Erik Lysén. Han vill se ett en riskkalkyl som sträcker sig längre än till nästa kvartalsrapport, som beaktar en hållbar utveckling och en framtid utan fossila bränslen.

– Det handlar om att förändra sitt mindset från kort till lång sikt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.