Konsumentverket lägger ned stämning mot Polarbröd

Kommunikation Miljö & Utveckling rapporterade tidigare om att Polarbröd riskeras att stämmas av Konsumtverket, då verket menar att Polarbröds marknadsföring är felaktig. Nu drar Konsumentverket tillbaka ärendet.

Konsumentverket lägger ned stämning mot Polarbröd
Polarbröd

Polarbröd har egna vindkraftverk och annullerar sina ursprungsgarantier i takt med att elen används i bagerierna. Ändå får företaget inte skriva att brödet bakas med vindkraftsel.

Måste ändra marknadsföring

Nu meddelar Konsumentverket att de lägger ned ärendet mot Polarbröd, då företaget gått med på att ändra sin marknadsföring.

– Mot bakgrund av att Polarbröd har inkommit med utfästelse om att upphöra med det aktuella påståendet har vi meddelat bolaget att ärendet mot Polarbröd kommer avskrivas, säger Ida Nyström, processråd på Konsumentverket.

Läs mer: Polarbröd ändrar sin marknadsföring – riskerar ändå stämning

Polarbröd menar i sin tur att Konsumentverkets formuleringar inte är helt otvetydiga.

– Vi har inte fått ett definitivt svar att de inte ska göra det, men är det så känns det naturligtvis rätt och riktigt att de inte stämmer oss för att vi berättar att vi har egen vindkraft, säger Anna Borgeryd, chefsstrateg på Polarbrödsgruppen och fortsätter:

– Nu blir det intressant att se om Konsumentverket sätter sig ned för att resonera med elbranschen som marknadsför och säljer förnybar el, och deras större företagskunder som köper och i sin tur marknadsför elanvändning baserat på elursprungsgarantier. Det vore också bra om de nådde samsyn med Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen.

Kan motarbeta omställningen mot förnybart

– På så sätt kan de kanske hitta en enighet om vilken praxis som ska råda i Sverige kring kommunikation av förnybar el?  Alternativt kommer de att fortsätta på den inslagna vägen och dra något annat enskilt företag som marknadsför förnybar el inför domstol, för att få frågan avgjord där. Vilket av alternativen Konsumentverket än väljer är vår förhoppning att den rättssäkra praxis – lika för alla – som hela energi-Sverige nu väntar på ska klargöras, inte motarbetar Sveriges omställning till ett 100 procent förnybart elsystem, berättar Anna Borgeryd.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.