nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Bekalalao Village Morondava på Madagasca är ett av det område där bristen på rent vatten leder till magsjukdomar och undernäring.
Bekalalao Village Morondava på Madagasca är ett av det område där bristen på rent vatten leder till magsjukdomar och undernäring. FOTO: WaterAid/ Kate Holt

Smutsigt vatten viktig orsak till undernäring

Hälften av all undernäring i världen kan kopplas till diarrésjukdomar och infektioner orsakade av smutsigt vatten och brist på toaletter.
– Rent vatten är avgörande i arbetet med att utrota den globala undernäringen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid i Sverige.

  • Annons 1

Rapporten Caught Short från Wateraid fokuserar på kopplingen mellan undernäring och smutsigt vatten.

– Egentligen är det väldigt enkelt. Förorenat vatten, brist på toaletter och smutsiga händer leder till allvarliga diarrésjukdomar. Att bara satsa på mer och bättre mat för att utrota undernäringen är därför inte en hållbar lösning eftersom människor som lider av diarrésjukdomar ändå inte kan ta upp näringen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid i Sverige.

Idag lider 159 miljoner barn under fem år av så kallad stunting (hämmad fysisk och mental utveckling), orsakat av undernäring. Rapporten visar att situationen är värst i Indien där 48 miljoner barn lider av stunting, vilket innebär två av fem barn. Indien är också det land i världen där flest människor saknar toalett.

Under nästa vecka pågår Världsvattenveckan i Stockholm. Här samlas cirka 3 000 ledande politiker och forskare från 120 länder för att diskutera gemensamma utmaningar och lösningar på vattenproblematiken. I fokus står smarta lösningar på vattenområdet, både vad gäller städers motståndskraft mot klimatförändringarna och hållbar konsumtion och produktion.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kan bli tuffare regler kring ekologisk kompensation

Verksamhetsutövare måste ta ett större ansvar för sin miljöpåverkan. I ett betänkande om ekologisk kompensation föreslås nu en rad förslag som bland annat handlar om att utveckla lagstiftningen på området.

Global manifestation för klimatet

På lördag väntas 1000-tals människor marschera runt om i Sverige, med målsättningen att lyfta klimatfrågan på samhällsagendan.
–Manifestationen är en del i en global protest mot bland annat Trumpadministrationens nedmontering av klimatarbetet, säger Torbjörn Vennström, en av arrangörerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4