Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Smutsigt vatten viktig orsak till undernäring

Vatten Hälften av all undernäring i världen kan kopplas till diarrésjukdomar och infektioner orsakade av smutsigt vatten och brist på toaletter.
– Rent vatten är avgörande i arbetet med att utrota den globala undernäringen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid i Sverige.

Smutsigt vatten viktig orsak till undernäring
WaterAid/ Kate Holt

Rapporten Caught Short från Wateraid fokuserar på kopplingen mellan undernäring och smutsigt vatten.

– Egentligen är det väldigt enkelt. Förorenat vatten, brist på toaletter och smutsiga händer leder till allvarliga diarrésjukdomar. Att bara satsa på mer och bättre mat för att utrota undernäringen är därför inte en hållbar lösning eftersom människor som lider av diarrésjukdomar ändå inte kan ta upp näringen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid i Sverige.

Idag lider 159 miljoner barn under fem år av så kallad stunting (hämmad fysisk och mental utveckling), orsakat av undernäring. Rapporten visar att situationen är värst i Indien där 48 miljoner barn lider av stunting, vilket innebär två av fem barn. Indien är också det land i världen där flest människor saknar toalett.

Under nästa vecka pågår Världsvattenveckan i Stockholm. Här samlas cirka 3 000 ledande politiker och forskare från 120 länder för att diskutera gemensamma utmaningar och lösningar på vattenproblematiken. I fokus står smarta lösningar på vattenområdet, både vad gäller städers motståndskraft mot klimatförändringarna och hållbar konsumtion och produktion.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.