nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bekalalao Village Morondava på Madagasca är ett av det område där bristen på rent vatten leder till magsjukdomar och undernäring. FOTO: WaterAid/ Kate Holt

Smutsigt vatten viktig orsak till undernäring

Hälften av all undernäring i världen kan kopplas till diarrésjukdomar och infektioner orsakade av smutsigt vatten och brist på toaletter.
– Rent vatten är avgörande i arbetet med att utrota den globala undernäringen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid i Sverige.

  • Annons 1

Rapporten Caught Short från Wateraid fokuserar på kopplingen mellan undernäring och smutsigt vatten.

– Egentligen är det väldigt enkelt. Förorenat vatten, brist på toaletter och smutsiga händer leder till allvarliga diarrésjukdomar. Att bara satsa på mer och bättre mat för att utrota undernäringen är därför inte en hållbar lösning eftersom människor som lider av diarrésjukdomar ändå inte kan ta upp näringen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid i Sverige.

Idag lider 159 miljoner barn under fem år av så kallad stunting (hämmad fysisk och mental utveckling), orsakat av undernäring. Rapporten visar att situationen är värst i Indien där 48 miljoner barn lider av stunting, vilket innebär två av fem barn. Indien är också det land i världen där flest människor saknar toalett.

Under nästa vecka pågår Världsvattenveckan i Stockholm. Här samlas cirka 3 000 ledande politiker och forskare från 120 länder för att diskutera gemensamma utmaningar och lösningar på vattenproblematiken. I fokus står smarta lösningar på vattenområdet, både vad gäller städers motståndskraft mot klimatförändringarna och hållbar konsumtion och produktion.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.