Sländor står modell för vindkraft

Forskning Sländors superlätta vingar har en komplicerad struktur som gör dem både robusta och flexibla. Forskare studerar nu deras flygteknik för att kunna utveckla nya lätta material för till exempel vindkraft.

Sländor står modell för vindkraft
Erik Hirschfeld / Trollsländeföreningen

Det är forskare vid naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, som tillsammans med kollegor i Storbritannien, Japan och USA, har studerat trollsländornas vingar och flygning.

Trollsländevingar har en komplicerad konstruktion, med en yta som liknar ett finmaskigt nät av trådar och en avancerad tredimensionell, veckad struktur.

– Vi visar att strukturerna bidrar till att skapa en vinge som är flexibel, och samtidigt lika stark och robust som en mycket klumpigare vinge utan strukturer hade varit. Med hjälp av strukturerna ökar flygeffektiviteten dramatiskt. Det är ett vackert exempel på naturens snygga lösning på en svår utmaning, säger forskaren Per Henningsson.

Han tror att ytterligare forskning på området kan leda till flera praktiska tillämpningar i framtiden.

– Förståelse av aerodynamisk effektivitet kan komma till nytta inom vindkrafts- och flygplansutveckling. Vingstrukturernas komplicerade system för robusthet kan kanske ge oss lätta och starka material, säger han.

 

Fakta

Fakta: Biomimik – en naturlära

Biomimik handlar om hur vi kan inspireras och lära av naturens snillrika konstruktioner för att lösa problem och skapa en hållbar värld. Bland de första riktigt kända exemplen finner vi kardborrebandet, som har växten kardborre som förebild. När de tidiga flygfarkosterna skulle konstrueras inspirerades man till exempel av fåglar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste