nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Trollsländans vingar har en avancerad konstruktion, som intresserar teknikforskare. FOTO: Erik Hirschfeld / Trollsländeföreningen

Sländor står modell för vindkraft

Sländors superlätta vingar har en komplicerad struktur som gör dem både robusta och flexibla. Forskare studerar nu deras flygteknik för att kunna utveckla nya lätta material för till exempel vindkraft.

  • Annons 1

Det är forskare vid naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, som tillsammans med kollegor i Storbritannien, Japan och USA, har studerat trollsländornas vingar och flygning.

Trollsländevingar har en komplicerad konstruktion, med en yta som liknar ett finmaskigt nät av trådar och en avancerad tredimensionell, veckad struktur.

– Vi visar att strukturerna bidrar till att skapa en vinge som är flexibel, och samtidigt lika stark och robust som en mycket klumpigare vinge utan strukturer hade varit. Med hjälp av strukturerna ökar flygeffektiviteten dramatiskt. Det är ett vackert exempel på naturens snygga lösning på en svår utmaning, säger forskaren Per Henningsson.

Han tror att ytterligare forskning på området kan leda till flera praktiska tillämpningar i framtiden.

– Förståelse av aerodynamisk effektivitet kan komma till nytta inom vindkrafts- och flygplansutveckling. Vingstrukturernas komplicerade system för robusthet kan kanske ge oss lätta och starka material, säger han.

 

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.