Så höga utsläpp skapar din sommarläsning

KLIMAT Oavsett om du ska koppla av i gungstolen på landet eller resa till varmare breddgrader, är semesterläsning en av svenskarnas favoritsysselsättningar. Men vilken klimatpåverkan genereras egentligen när du köper en bok? Här är svaret.

Så höga utsläpp skapar din sommarläsning
Foto: Adobe stock.

Det finns stora skillnader i klimatavtryck mellan inbundna böcker, ljudböcker och e-böcker. Här går vi igenom bokens resa från produktion till användning och avfall.

Bokbranschens klimatinitiativ omfattar 14 förlag, 48 bokhandlare, två internetbokhandlar och tre strömningstjänster. Tillsammans står de för 80 procent av den årliga bokförsäljningen i Sverige, och i en rapport från 2022 beskriver organisationen branschens miljöpåverkan.

Enligt rapporten från 2022 motsvarade bokbranschens klimatpåverkan 2021 mindre än en promille av Sveriges territoriella utsläpp under samma år. Majoriteten av utsläppen, över 95 procent, finns i scope 3. Direkta utsläpp (scope 1) utgjorde endast 0,3 procent av de totala utsläppen, medan indirekta utsläpp från inköpt energi (scope 2) bara utgjorde 3,9 procent.

Enligt rapporten är den största andelen utsläpp från bokbranschen kopplad till bokproduktion, vilket står för 52,9 procent av utsläppen, följt av transporter med 22,4 procent. Den tredje största källan till utsläpp är köpta varor, såsom möbler och kontorsprodukter, samt köpta tjänster från tredje part.

Rapporten uppskattar att den genomsnittliga boken släpper ut 650 gram koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från tre kilo potatis, två bananer eller en fyra kilometers bilresa.

Siffror från Adlibris, som är medlemmar i Bokbranschens klimatinitiativ och också Sveriges största internetbokhandel, visar att genom att köpa en bok hos dem genereras i genomsnitt ett utsläpp på 1,26 kg koldioxid. Det kan jämföras med utsläppen från en flaska vin (2,39 kilo) eller ett par jeans (12,60 kilo).

Grafik: Adlibris.
Grafik: Adlibris.

Ljudböcker har det lägsta genomsnittliga utsläppet (34 gram koldioxid) och e-böcker ännu lägre (8 gram). Enligt Bokbranschens klimatinitiativ är dock dessa siffror inte hela sanningen.

”Det går inte att jämföra fysiska och digitala böckers klimatpåverkan på ett enkelt sätt. Den tryckta bokens utsläpp sker innan den når läsaren. Därefter kan den läsas hur många gånger som helst, utan att det påverkar klimatavtrycket. Den digitala bokens utsläpp uppstår framför allt i den enskilda läsningen eller lyssningen. Till den digitala bokens utsläpp tillkommer dessutom enheten som används för att läsa eller lyssna på boken, till exempel en läsplatta eller en mobiltelefon”, skriver rapportförfattarna.

För att läsa mer om Adlibris hållbarhetsarbete, kan du kika in vårt reportage.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.