nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Uppsala lanserar Sveriges första skräpkör

För att minska nedskräpningen lanserar Uppsala kommun Sveriges första skräpkör. Genom sjungande soptunnor ska kommuninvånarna motiveras att slänga skräpet där det hör hemma.

  • Annons 1

Totalt består kören av 20 tunnor. Rösterna görs av körsångare i Uppsala och repertoaren består av fyra vårsånger. Tunnorna ska placeras ut på olika platser i staden men sjunga tillsammans vid större evenemang. De smarta soptunnorna drivs av solceller och återanvänder sin energi till att komprimera skräpet, vilket innebär att de behöver tömmas mer sällan än traditionella skräpkorgar. Eftersom de är ett slutet system drar de inte till sig skadedjur som råttor och getingar.

Kasta rätt

Kommunen gör det här för att på ett oväntat och humoristiskt sätt underlätta för människor att kasta skräpet på rätt ställe – i de väl synliga soptunnorna. Målet är att starta en god spiral där man tar hand om sitt skräp och att det beteendet sprider sig. Det kostar 3:60 per skräp som ska plockas upp av någon kommunal renhållningsarbetare mot 30 öre om skräpet hamnar i en soptunna som sedan töms.

– Notan för att städa efter Valborg kostar Uppsalaborna 1 miljon varje år. Tillsammans med den vanliga renhållningen blir det mycket pengar som skulle kunna användas till annat så som skola, vård och omsorg, säger Maria Gardfjell, ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.