nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sopstationen som tömmer sig själv

Självgående avfallsstationer och avfallskärl som själva känner när det är dags för tömning. Det blev det vinnande förslaget i en stor innovationstävling.

Sofia Öreberg, stadsutvecklingschef på Tyréns i Malmö, tar emot priset på 200 000 kronor i Almedalen.
  • Annons 1

Det vinnande bidraget heter Tur & Retur och har tagits fram av stadsutvecklingsavdelningen på Tyréns.

– I den täta, hållbara staden ska många funktioner rymmas på en begränsad yta, samtidigt som vi människor kräver alltmer service i vårt närområde. I vårt bidrag ersätter vi det traditionella miljörummet med en självgående avfallsstation i gatumiljö. På så sätt frigör vi yta på innergårdar och i bostadshus, säger Britt-Marie Fagerström, miljökonsult på Tyréns.

Tanken är att alla hushåll förses med behållare av återvunnet gummi, som ska ersätta soppåsar av plast. När de fyllts med avfall ska de lämnas till stationer som finns i kvarteret. En del av stationen är mobil och förflyttar sig själv då den genom sensorer känner att det är dags för tömning. Den går längs en slinga som leder till en uppsamlingscentral.

Minskade transporter

– En av utmaningarna i den alltmer förtätade staden är att minska de tunga transporterna inne bland bostäderna. Samtidigt ska arbetsmiljön för miljöarbetarna vara bra. Dessutom ska det också vara lätt för användaren att göra rätt hela vägen från bostaden till avfallskärlen, säger Henrik Aspegren, vice förbundsdirektör på VA SYD.

Det är Malmö stad, Göteborgs stad och det kommunala bostadsbolaget MKB som tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och vatten- och avloppsverket VA SYD genomför innovationstävlingen med stöd från innovationsmyndigheten Vinnova. Prissumman är på 200 000 kronor.

Vinnaren presenterades i går under Almedalsseminariet ”Delningsrevolutionen och morgondagens avfallssystem”.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.