nr-logo

Hållbarhet i praktiken

RME i all diesel

  • Annons 1

Från den 1 augusti kommer Statoil att låginblanda fem procent rapsmetylester, RME i all diesel. Totalt kommer 46 miljoner liter diesel per år att ersättas med det förnybara bränslet. Det minskar utsläppen av koldioxid med 115 000 ton vilket motsvarar koldioxidutsläppen från 40 000 genomsnittliga personbilar, enligt Statoil.

I början av juni fattade riksdagen beslut att tillåta inblandning av fem procent RME i den svenska MK1-dieseln, vilket krävde en ändring av den nu gällande svenska dieselspecifikationen. RME tillverkas av rapsolja och tillhör drivmedelsgruppen fettsyrametylestrar, fame. Alla fordon som tankar diesel kan köras på miljöanpassad Biodiesel 5.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.