nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Projektet pågår till 2020 och väntas ge den första samlade bilden av ögonfransstylisters och nagelteknologers arbetsmiljö och arbetsrelaterade ohälsa. FOTO: Shutterstock

Riskfylld hantering av kemikalier i skönhetsbranschen

Skönhetsbranschen hanterar kemikalier som betraktas som hälsofarliga i andra yrken. Forskare vid Karolinska institutet ska nu kartlägga hur stort problemet är.

  • Annons 1

Forskarna kommer att rikta in sig på ögonfransstylister och nagelteknologer som arbetar med produkter som innehåller akrylater. Vid exponering kan de leda till att man drabbas av eksem och luftvägsbesvär.

– Många arbetstagare inom dessa yrken hanterar inte produkterna lika säkert som man gör inom traditionellt manliga branscher med liknande exponering, där risker med kemikalier är väl kända. Det beror på att många kvinnor inom skönhetsbranschen helt enkelt inte känner till att de hanterar produkter som innehåller farliga substanser, säger Sara Gunnare, forskare vid Karolinska institutet.

Tillsammans med forskaren Helen Wahlquist, ska hon kartlägga ögonfransstylisters och nagelteknologers hälsa, arbetsmiljö och mäta deras exponering för hälsofarliga akrylater.

Ge en samlad bild

Projektet finansieras av AFA Försäkring och pågår till 2020. Resultatet väntas bli den första samlade bilden av ögonfransstylister och nagelteknologers arbetsmiljö och arbetsrelaterade ohälsa. I projektet ingår också att ta fram en branschinriktad webbutbildning om säker hantering av produkter som innehåller akrylater.

– Risker med hantering av kemikalier är ett vanligt arbetsmiljöproblem inom flera yrkesområden. Genom att stödja den här forskningen kan vi bidra till att förebygga arbetsrelaterad ohälsa kopplad till kemikalier i ännu större utsträckning än tidigare, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga, AFA Försäkring.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4